galko
Ľubomír Galko, podpredseda SaS. PHOTO: archív SaS.

Ľubomír Galko: EÚ sa nachádza v podzemnej vojne – nový minister obrany Gajdoš musí konať

Európskou úniou opäť otriasol teroristický útok radikálov Islamského štátu – tento krát v Bruseli. Nebezpečne blízko našej krajiny. Nenahovárajme si, že Slovensku sa to nemôže stať. Môže. A preto je potrebné okamžite konať. Kľúč od prvého, životne dôležitého kroku má v rukách nový minister obrany Peter Gajdoš.

Potrebné, no nie vodotesné riešenia

Žiaľ, EÚ sa nachádza vo vojne. V nekonvenčnej vojne. Nie je to však vojna, kde je jasná bojová línia, nepriateľ je presne lokalizovaný a nosí uniformu. Je to podzemná vojna, nepriateľ kedykoľvek môže vyjsť nepozorovane na ulicu, navštíviť supermarket a nechať v ňom bombu. Tejto podzemnej vojne musí zodpovedať tak stratégia, ako aj výzbroj, ktorú v nej demokracie nasadia.

Zahraničná spolupráca tajných služieb krajín EÚ a NATO je alfou a omegou, ako predchádzať teroristickým útokom. Medzinárodná výmena relevantných informácií je tisíckrát účinnejšia ako stavanie nejakých plotov, uzatváranie hraníc a kvantitatívne zvyšovanie počtu policajtov.

Nedôveryhodné vedenie tajnej služby je katastrofa

Predpokladom takejto kooperácie je vzájomná dôvera medzi tajnými službami a tá stojí na ľuďoch. Takáto dôvera nemôže vzniknúť a ani pretrvávať za situácie, keď na šéfoch a vysokých dôstojníkoch tajných služieb leží tieň podozrenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a ďalších kriminálnych deliktov, ako je rozkrádanie majetku služieb a podobne.

Nikdy nebolo slovenské Vojenské spravodajstvo /VS/ tak nedôveryhodné, ako v súčasnosti. Nechať vo funkcii vysokých dôstojníkov VS, ktorí sú podozriví z ťažkých zločinov, ako to spravil bývalý minister obrany je hazardovanie s bezpečnosťou občanov Slovenska. Pre dôveryhodnosť našej vojenskej tajnej služby to má fatálne následky. VS naďalej vedú a pôsobia v ňom ľudia, ktorí sú podozriví z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby /VSS/ počas prvej Ficovej vlády. Doslova šialené bolo to, že títo ľudia počas minulých rokov prakticky vyšetrovali v tejto veci sami seba a tak aj “vyšetrovanie” dopadlo.

Výsledkom je, že v súčasnosti je naše VS pre NATO a EÚ také nedôveryhodné, že v nadnesenom význame slov sa s našimi tajnými už nebaví v iných členských krajinách ani upratovačka. Počas minulých štyroch rokov som bol niekoľkokrát kontaktovaný vojenskými pridelencami niektorých silných členských krajín NATO a EÚ, ktorí mi tlmočili svoje hlboké znepokojenie zo súčasnej situácie v našom VS a zároveň rozčarovanie z jeho súčasnej (ne)činnosti. Je to neštandardné a takéto niečo vojenský diplomat urobí naozaj len vtedy, keď je situácia zlá, priam hrozivá.

Takže si to zhrňme – ako je na tom slovenské VS :

Zahraničná spolupráca = 0, medzinárodná kooperácia = 0, bilaterárne vzťahy = takmer 0 (lebo snáď okrem Poľska sa s našimi tajnými nikto nebaví ani dvojstranne).

Vojenské spravodajstvo musí byť pod 100%-nou kontrolou ministra obrany

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Druhým veľkým problémom je, že bývalý smerácky minister obrany Glváč nemal na VS jednoducho takpovediac dosah. Riaditeľ VS Ľubomír Skuhra, priateľ staronového ministra vnútra Roberta Kaliňáka, totiž vôbec nebol Glváčovým nominantom, bol mu takpovediac vnútený  ministrom vnútra  a podľa toho sa aj správal. Až tragicky sa javí výrok, ktorý sa traduje a mal zaznieť priamo v kancelárii ministra obrany zhruba v tomto duchu : „Ja som veľmi malý pán na to, aby som rozkazoval riaditeľovi VS“. Mala ho vysloviť práve „hlava“ rezortu obrany – samotný minister obrany Glváč v čase, keď VS doslova zametalo s jednou svojou príslušníčkou, ktorá sa im vzoprela a chcela z OS SR odísť a požiadala ministra o pomoc.

Mimochodom, jeden z dôvodov predčasného odchodu generála Vojteka do civilu bol údajne práve jeho dosah, alebo skôr nedosah na VS, keďže dosah VS na OS SR bol vraj mimoriadne veľký a nežiadúci.

Riešenie alebo, čo treba spraviť na úvod

Prvým krokom nového ministra obrany Gajdoša musí byť odvolanie súčasného riaditeľa VS Ľubomíra Skuhru a jeho výmena dôveryhodným a bezúhonným odborníkom. Následne musí prebehnúť „vyčistenie“ VS od ľudí, ktorí boli doňho počas uplynulých 4 rokov dosadení doslova na teplé miesta z radov polície, SIS, Colnej správy a s odbornou prácou vo vojenskej tajnej službe nemajú nič spoločné a nevedia ju ani robiť. Nutná je teda personálna obmena kľúčových oblastí VS.

Zároveň je potrebné znížiť podiel pracovníkov zodpovedných za kontrarozviednu činnosť (v súvislosti s redukciou počtov OS SR) a – naopak, zvýšiť podiel pracovníkov zodpovedných za rozviednu činnosť VS tak, ako je to štandardom v spojeneckých krajinách. Pretože dnes je verejným tajomstvom, že 30% ľudí vo VS robí odbornú prácu a 70 % ich takpovediac sleduje.

Vybudovanie „novej“ dôveryhodnej tajnej vojenskej služby, ktorá bude schopná čeliť medzinárodnému terorizmu, ako aj novým hrozbám v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine sa neudeje zo dňa na deň. Ale vyššie uvedené kroky sú absolútnym predpokladom k tomu, aby sa tak počas nasledujúcich rokov stalo.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices