V Nemecku pristáli prví migranti prijatí vďaka dohode s Tureckom

HANNOVER – Na letisku v nemeckom Hannoveri v pondelok ráno pristála prvá skupina 24 sýrskych utečencov z Turecka, ktorých krajina prijala na základe dohody s Ankarou.

Migranti prileteli linkovým spojom, ďalšia skupina 18 utečencov má doraziť popoludní, uviedla agentúra DPA. Ide o vôbec prvý sýrskych migrantov, ktorí sa do Európskej únie dostali vďaka nedávnej dohode s Tureckom o vrátení utečencov z Grécka.

Tá stanovuje, že za každého sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov na tureckú pôdu únie prevezme jedného Sýrčana s právom na azyl legálnou cestou.

Do utečeneckého zariadenia

Sýrski utečenci zamierili z Hannoveru autobusmi do utečeneckého zariadenia v 140 kilometrov vzdialenom Friedlante pri meste Göttingen.

Dohoda EÚ a Turecka je v platnosti od 20. marca a práve od tohto dátumu sa na tých migrantov, ktorí priplávajú do Grécka z Turecka a nezískajú azyl, vzťahuje pravidlo o ich vrátení na turecké územie.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Viac ako 4 000 migrantov

Od konca marca bolo na gréckych ostrovoch zadržaných viac ako 4 000 migrantov a prvé lode s vracané utečencami dorazili z Grécka do Turecka v pondelok.Konkrétne išlo o 136 migrantov z ostrova Lesbos a 66 z neďalekého ostrova Chios.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices