PREHĽAD: Toto je program europarlamentu. Riešiť budú najmä liberalizáciu víz s Tureckom a boj proti terorizmu

Vzťahy medzi EÚ a Tureckom a ich dohoda o utečencoch budú tento týždeň stredom pozornosti nielen vo výbore pre občianske slobody. V Bruseli sa poslanci schádzajú po dvoch týždňoch od teroristických útokov, ktoré majú dopad nielen na praktický život ale i na agendu Parlamentu. Budú tak rokovať o opatreniach na boj proti terorizmu a navýšení počtu zamestnancov protiteroristického strediska Europolu. Ďalším dôležitým bodom tohto týždňa bude kontrola rozpočtu EÚ alebo tzv. absolutórium za rok 2014.

Krajiny EÚ sa s Tureckom dohodli na spolupráci v oblasti kontroly utečencov prichádzajúcich do Európy, vrátane ich premiestňovania z Grécka. O týchto nových opatreniach bude vo štvrtok rokovať výbor pre občianske slobody. Zároveň zhodnotia i kroky zo strany Turecka, ktoré by do letných prázdnin mohli umožniť zavedenie bezvízového styku EÚ s Tureckom.

 Výbor pre občianske slobody bude diskutovať aj o opatreniach na boj proti terorizmu, ktoré vzišli z mimoriadneho zasadnutia ministrov spravodlivosti a vnútra, ktoré sa konalo po teroristických útokoch v Bruseli 22. marca. Ďalším bodom jeho štvrtkového programu budú podozrenia z korupcie v niektorých členských štátoch pri vydávaní víz a povolené k pobytu a taktiež údajné prípady obchodovania s občianstvom.

Členovia rozpočtového výboru v pondelok rokovali o prvej tohtoročnej zmene rozpočtu EÚ. Jej dôvodom je poskytnutie mimoriadnej humanitárnej podpory utečencom v EÚ a navýšenie počtu zamestnancov protiteroristického strediska Europolu.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

O rozpočte sa bude tento týždeň rokovať aj z iného dôvodu. Parlamentné výboru posudzujú, či ho Komisia a členské štáty využívajú tak, ako majú. Pokiaľ im to poslanci uznajú, rozpočet za rok 2014 dostane tzv. absolutórium.

S rozpočtom úzko súvisia i dane. V pondelok pred osobitný výbor pre daňové rozhodnutia predstúpili zástupcovia Royal Bank of Scotland a Deutsche Bank. Okrem nich si poslanci vypočuli aj komisárku pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager.

Tento týždeň zasadá i ďalší nedávno zriadený dočasný výbor. Vo štvrtok sa koná prvá schôdza výboru pre meranie emisií v automobilovom priemysle.

Zajímajú vás kvantové technológie? Parlamentný panel pre vedu a techniku organizuje v stredu seminár o ich potenciálnom využití.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices