SaS: Sme zásadne proti, aby si Brusel prisvojil azylovú politiku

Zámeru Európskej komisie prevziať azylovú politiku, ktorú dnes vykonávajú jednotlivé členské štáty, chýba potrebný realizmus. Takýto postup by bol v rozpore s princípom subsidiarity a s existujúcou zmluvnou bázou. Do výlučnej jurisdikcie Európskej komisie nespadá žiadne územie Európskej únie. Európska komisia preto nemôže sama rozhodovať o tom, koho a aký počet utečencov jednotlivé členské štáty únie na svoje územie prijmú.

„Vo svete na základe veľmi nepriaznivých životných podmienok sa nachádza možno miliarda ľudí, ktorí by mali záujem skúsiť život v Európskej únii. Z toho zhruba 150 až 200 miliónov ľudí v Ázii a Afrike je priamo ohrozených ozbrojenými konfliktami a môžu sa stať potenciálnymi žiadateľmi o azyl v EÚ. Je nemysliteľné, aby Európa tento nápor zvládla. Je reálna obava, že by v takom prípade došlo k prudkému nárastu popularity extrémistov a k rozvratu exitujúcej politickej a spoločenskej štruktúry Európy,“ píše europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

Výzva pre Európsku úniu preto nestojí tak, ako ju formuluje Európska komisia, že treba posilniť legálne cesty utečencov do EÚ. „Naopak, treba podporovať riešenia a aktivity, ktoré budú viesť k zastaveniu konfliktov vo svete, k výraznej podpore bezpečných štátov, ktoré na svojom území poskytli útočisko utečencom, k dôkladnej ochrane vonkajších hraníc EÚ, či k návratu utečencov, ktorí sa už nachádzajú v EÚ a nesplnili podmienky na udelenie azylu alebo sa nachádzajú v režime dočasného útočiska,“ dopĺňa poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Predstavitelia SaS dodávajú, že Európska únia musí mať funkčné riešenie na zastavenie prúdu migrantov. „Takým riešením však nie sú ani povinné kvóty a ani prenos kompetencií v azylovej politike z členských štátov na Európsku komisiu ako dôsledok toho, že kvóty na celej čiare zlyhali,“ hovoria. Migračná kríza musí viesť k novým prístupom k zahraničnej politike, k novej zodpovednosti ľudí za stav sveta i za stav vo svojich domovských krajinách. „Nie k deštrukcii Európy a Európskej únie,“ uzatvárajú.

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices