Dokumenty z Panamy sú len špičkou ľadovca, tvrdí Peter Kažimír

BRATISLAVA – Kauza Panama Papers (Panamské dokumenty) je podľa ministra financií Petra Kažimira záležitosť finančnej správy, daňovej kobry, polície a prokuratúry. Minister je tiež rád, že slovenskí občania a slovenské firmy neobsadzujú prvé miesta v Panama Papers.

„To je všetko vlastne dôkaz o tom, že to, čomu sa venujeme štyri roky a chceme sa tomu venovať ďalej, má význam, pretože fungovanie daňových rajov je jedna hnusná vec a všetci asi tušíme, že je to len špička ľadovca,“ povedal pred stredajším rokovaním vlády minsiter financií Peter Kažimír.

Pod heslom Panama Papers informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v takzvaných daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci „ukryli“ vysoké finančné čiastky.

Milióny dokumentov

Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

Odkrývanie spleti schránkových firiem z dokumentov panamskej spoločnosti Mossack Fonseca však pokračuje aj s dosahom na Slovensko. České centrum pre investigatívnu žurnalistiku totiž v utorok informovalo, že v dokumentoch Panama Papers sa nachádza aj minimálne 115 záznamov klientov spojených so Slovenskom. Ďalšie mená sa objavujú aj v zoznamoch iných krajín, preto nie je vylúčené, že slovenských klientov panamskej firmy bude pribúdať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices