kiska
Prezident Andrej Kiska počas prednášky pre študentov v Krupine. ZDROJ: Facebook Andrej Kiska.

Kiska: Kotleba je fašista, treba to pomenovať jasne

KRUPINA – Prezident Andrej Kiska vo štvrtok navštívil Krupinu. Vo vyhlásení, ktoré poskytol po stretnutí so zástupcami mesta, sa dotkol aj výsledkov volieb, v ktorých práve v tomto regióne získala značnú podporu Ľudová strana Naše Slovensko. Mariana Kotlebu označil za fašistu.

„Okrem toho, že pochoduje v uniforme s fakľou a prehlasuje, že SNP je najsmutnejšia udalosť našich dejín, hovorí, že skoro 60-tisíc Židov, ktorí boli počas slovenského štátu odvlečení a nevrátili sa, zahynuli, že to nie je problém nášho národa, lebo nie sme židovský národ, ale slovenský. Kotleba je fašista,“ uviedol vo vyhlásení.

Ďalej povedal, že bude presadzovať, aby sa do politiky nedostávali extrémistické skupiny a aby sa z nich nestávali normálni politickí partneri. Zakázanie takýchto strán však nepovažuje za riešenie.

Ľudia sa búria

Upozorňuje, že výsledky volieb ukazujú, že ľudia sa začínajú búriť proti nefungujúcemu štátu. Každý politik musí pochopiť, že štát je tu pre ľudí. „V prvom rade musíme vytvoriť fungujúci štát, aby ľudia nevolili extrémistické sily,“ povedal prezident Kiska.

Prezident na stretnutí so zástupcami magistrátu hovoril aj o problémoch, ktoré Krupinu trápia. Jedným z pálčivých problémov je dopravná situácia. „V dnešných časoch nie je možné, aby priamo cez okresné mesto prechádzal hlavný medzinárodný ťah, aby sa tu denne, v noci valili desiatky kamiónov,“ uviedol.

Zdravotníctvo

Ďalšou krízovou oblasťou je zdravotnícka starostlivosť. „Je zarážajúce, že keď sa potrebujete dostať z Krupiny do Zvolena na vyšetrenie k odbornému lekárovi, trvá to niekedy aj šesť mesiacov,“ skonštatoval.

Andrej Kiska zavítal predpoludním aj medzi študentov Gymnázia Andreja Sládkoviča a Strednej odbornej školy obchodu a služieb a navštívil aj drevársky závod Davos trade-logistic. Popoludní sa hlava štátu stretne s obyvateľmi obcí Sebechleby a Litava.

Transparent na SK Veľvyslanestve po voľbách

brusel1
Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bruseli.

Po voľbách visela na plote slovenskéo veľvyslanectva v Bruseli transparent upozorňujúci na výsledky volieb na Slovensku.

Takto písali európske médiá o Slovensku po voľbách

AP: Neonacistický vodca

Podľa AP ide o pokles voličskej podpory od volieb 2012, keď Smer-SD dostal 44,4 percenta hlasov a bol schopný vládnuť sám. Agentúra upozornila, že až deväť strán by sa podľa exit pollu dostalo do parlamentu, vrátane strany zastupujúcej etnických Maďarov a ďalšej na čele s neonacistickým vodcom.Podľa správy AP premiér Fico zle odhadol nálady verejnosti, keď sa príliš zameral na otázky migračnej krízy v Európe a menej na samotné problémy na Slovensku.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Belga: Strata väčšiny

Belgická tlačová agentúra Belga rovnako s odvolaním sa na exit poll skonštatovala, že odstupujúci premiér Slovenska vyhral parlamentné voľby s 27,30 percenta hlasov, pričom však stratil absolútnu väčšinu v parlamente.

Belga upozornila, že na druhom mieste sa ocitla liberálna SaS s 13,30 percenta hlasov a konzervatívci zo subjektu OĽaNO-NOVA majú 11,20 percenta hlasov. Belga už v predošlej správe o voľbách na Slovensku pripomenula, že Fico by sa pri pokuse o zostavenie svojej tretej vlády musel spojiť s SNS, ako to už urobil v rokoch 2006 a 2010 alebo nájsť si nových koaličných partnerov v stredo-pravicovom politickom spektre.

BBC: Protimigrantský Fico

Slovenský premiér Robert Fico vyhral voľby so zníženou väčšinou v parlamente, píše britská BBC. Odvoláva sa pritom na exit polly zverejnené po uzavretí volebných miestností. BBC charakterizuje Fica ako “protimigrantského” a všíma si jeho kampaň, počas ktorej Fico vyhlásil, že nepripustí ani jedného moslimského migranta. Predsedu Smeru-SD BBC označuje ako známeho populistickými opatreniami, ako napríklad cestovanie vlakom zadarmo pre študentov a dôchodcov.

Exit polly prisudzujú Ficovi víťazstvo v rozmedzí 27 až 31 percent, čo je prudký pokles oproti 44 percentám, ktoré Smer-SD získal vo voľbách v roku 2012. Zároveň však predpovedajú vstup strany Ľudová strana Naše Slovensko do parlamentu. Stranu BBC opisuje ako krajne pravicovú, ktorú vedie bývalý neonacista a súčasný predseda samosprávneho kraja Marián Kotleba. Výsledky exit pollov šokovali krajinu, dodáva spravodajca BBC.

Reuters: Rozdrobený parlament

Pokles mandátov Smeru-SD a nárast opozičných strán vrátane krajne pravicových militantov môže vyústiť v rozdrobený parlament a skomplikovať zostavenie vlády, predpovedá agentúra Reuters. Hoci sa Ficove straty dali očakávať, exit polly ukazujú, že môže mať ťažkosti so zostavením koalície s väčšinou v parlamente. Silné výsledky stredopravicových strán môžu znamenať šancu zostaviť širokú protificovskú koalíciu, ktorá by mohla zmierniť protimigrantskú rétoriku, mieni Reuters.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

Značky

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Šimečka: Fašizmus a nenávisť prinášajú iba utrpenie, všímajme si, kto dnes šíri lži a vzýva agresora

BRATISLAVA – Progresívne Slovensko si dnes pripomenulo deň obetí holokaustu a rasového násilia. Fašizmus a …

Consent choices