Terorista z Bruselu pracoval cez prázdniny v Európskom parlamente

BRUSEL – Jeden z teroristov, ktorý sa podieľal na bruselských útokoch, pracoval pred rokmi v Európskom parlamente ako upratovač. V rokoch 2009 a 2010 strávil v jednej z najdôležitejších budov Európskej únie vždy mesiac počas letnej brigády. Informáciu priniesla britská spravodajská televízia BBC s odvolaním sa na hovorcu parlamentu.

„Európsky parlament potvrdzuje, že pred siedmimi a šiestimi rokmi pracoval po dobu jedného mesiaca jeden z páchateľov teroristických útokov v Bruseli pre upratovaciu firmu, s ktorou mal v tú dobu Európsky parlament uzavretú zmluvu,“uviedol v prehlásení hovorca parlamentu Jaume Duch Guillot.

Upratovacia firma musela podľa neho doložiť, že najatý človek nemal žiadny kriminálny záznam. Úrady neupresnili, o ktorého z útočníkov konkrétne ide.

Odpálil sa na letisku

Podľa zdrojov spravodajskej televízie BBC ale išlo o Najima Laachraouiho, ktorý sa odpálil na letisku Zaventem.

Dvadsaťštyriročný útočník podľa dostupných informácií pochádzal z dobre integrovanej rodiny. Absolvoval katolícku školu, jeho mladší brat Mourad je úspešný belgický reprezentant v taekwonde.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Rodina varovala políciu

Najim v roku 2013 odišiel do Sýrie, kde sa pripojil k hnutiu Islamský štát. Aj keď to jeho rodina podľa svojich slov ihneď nahlásila polícii, tá ani neprišla prehľadať byt. Domovú prehliadku vyšetrovatelia urobili až po novembrovom útoku v Paríži.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices