Lajcak Steinmeier Berlin
Minister M. Lajčák na rokovaniach s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Migrácia nie je nemecký, grécky alebo slovenský problém, je to problém európsky

O prioritách slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, o ďalšom rozvoji bilaterálnych vzťahov a o aktuálnych zahranično-politických témach rokoval v Berlíne minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák so spolkovým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom. Nemeckú metropolu navštívil deň po rokovaniach v Aténach, kde s gréckymi partnermi hovoril najmä o migračnej kríze.

„Migrácia je v súčasnosti pre Európu najväčší problém a bude to hlavná téma aj počas nášho predsedníctva v Rade EÚ,“ uviedol po rokovaní s nemeckým ministrom M. Lajčák. „Toto nie je nemecký, grécky alebo slovenský problém, je to problém európsky. Sme v ňom všetci spoločne a riešenie môže byť len celoeurópske. To tvrdíme od začiatku a od začiatku deklarujeme pripravenosť byť súčasťou tohto spoločného riešenia,“ zdôraznil minister M. Lajčák v Berlíne.

Poznamenal tiež, že Slovensko je zodpovedný člen EÚ a s rovnakou zodpovednosťou bude pristupovať aj k výkonu predsedníckej funkcie na čele Rady EÚ. Nemeckému partnerovi predstavil pripravované priority slovenského predsedníctva a konštatoval, že nastávajúce predsedníctvo Slovenska bude príležitosťou aj na ďalšie zintenzívnenie komunikácie a spolupráce s Nemeckom.

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

„Naše výborné bilaterálne vzťahy vytvárajú veľmi vhodné predpoklady na spoluprácu na európskej pôde. Nemecko predstavuje spoľahlivého partnera, ktorý zásadnou mierou prispieva k hľadaniu spoločných celoeurópskych riešení,“ uviedol minister M. Lajčák a ocenil pozitívnu úlohu Nemecka aj v globálnych otázkach. V tejto súvislosti prediskutovali ministri pokrok v mierových rozhovoroch na urovnanie krízy v Sýrii, situáciu na východe Ukrajiny i na západnom Balkáne.

Minister M. Lajčák naposledy v Berlíne bilaterálne rokoval s F.-W. Steinmeierom v júni minulého roka. Nemecký minister pred tým v marci navštívil Bratislavu. Okrem toho sa obaja stretávajú pravidelne každý mesiac na zasadnutiach ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli a Luxemburgu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices