Lajcak
Miroslav Lajčák s ministrom N. Kotziasom pred budovou gréckeho Ministerstva zahraničných vecí. PHOTO: archív MZV.

Slovensko podporí Grécko v reformách i migračnej kríze

Záujem Slovenska o konštruktívnu bilaterálnu spoluprácu a aktívny dialóg počas predsedníctva SR v Rade EÚ tlmočil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák gréckym partnerom v Aténach. Počas pracovnej návštevy v Grécku rokoval s rezortným partnerom Nikosom Kotziasom a prijal ho aj grécky prezident Prokopis Pavlopoulos.

Grécko je náš dôležitý partner a spojenec a my chceme pokračovať v našej spolupráci v duchu dlhoročnej tradície priateľstva a zodpovedného partnerstva,“ konštatoval minister M. Lajčák. Aj preto viedla jeho prvá zahraničná cesta v novom funkčnom období práve do Atén.

Naše historicky dobré vzťahy s Gréckom sú založené na cyrilometodskej i antifašistickej tradícii, na rovnakej hodnotovej orientácii, na spoločnom členstve v EÚ a NATO a na spolupráci pri presadzovaní spoločných záujmov. Vhodnú platformu pre intenzívny dialóg a spoluprácu vytvára aj nastávajúce predsedníctvo SR v Rade EÚ,“ konštatoval minister M. Lajčák a gréckym partnerom priblížil slovenské prípravy na polročné predsedníctvo vrátane jeho zamýšľaných priorít.

S ministrom N. Kotziasom sa zhodli, že niektoré z nich sa kryjú aj so súčasnými domácimi prioritami Grécka, ako je nezamestnanosť mladých, posilnenie spoločného trhu či energetika.

Predsedníctvo SR v Rade EÚ bude podľa ministra M. Lajčáka aj príležitosť skonsolidovať spoločné úsilie o silnejšiu a jednotnejšiu Európu.

„Predsedníctvo preberieme v čase, keď EÚ čelí vážnym výzvam a niektoré z nich sa týkajú aj Grécka. Chceme aby naše predsedníctvo bolo úspešné, to znamená, aby sa podarilo dosiahnuť pokrok pri problémoch, s ktorými zápasí aj Grécko, či už je to kríza migračná alebo finančná,“ pripomenul minister M. Lajčák. V tejto súvislosti povzbudil Grécko v jeho snahe prekonať finančnú krízu a stabilizovať ekonomiku krajiny. Z vlastnej skúsenosti vieme, že zásadné reformy bolia. Zároveň však vytvárajú základ pre neskorší úspech,“ poznamenal minister M. Lajčák.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Ťažisko jeho rozhovoru s ministrom N. Kotziasom a prezidentom P. Pavlopoulosom tvorila téma migračnej krízy a to ako celú situáciu vníma Grécko, vrátane implementovania dohody EÚ s Tureckom o vracaní migrantov z gréckeho územia.

Minister M. Lajčák v Aténach prediskutoval aj ďalšie aktuálne európske a globálne otázky ako je situácia na Balkáne či na Blízkom východe. Minister M. Lajčák zároveň pozval N. Kotziasa na oficiálnu návštevu Slovenska.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices