Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 13. týždňa 2016

Inflácia v eurozóne stále v mínuse

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská centrálna banka [BoE] vidí riziko, že britské referendum o zotrvaní v EÚ by mohlo zvýšiť náklady na požičiavanie si, oslabiť britskú menu a sprísniť podmienky poskytovania hypotekárnych úverov. „Banka upozornila, že výhľad týkajúci sa finančnej stability je v porovnaní s predchádzajúcou novembrovou správou horší. K domácim rizikám sa totiž pridali riziká spojené s referendom. To sa uskutoční 23. júna. Banka už skôr avizovala, že vytvára plány pre prípad finančnej nestability, vyhýba sa však tomu, aby odporučila vystúpenie či zotrvanie krajiny v EÚ,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

ČÍNA: Tempo ekonomického rastu Číny sa v tomto roku spomalí na úroveň 6,5 % po vlaňajšom posilnení o 6,9 %. Uviedla to Ázijská rozvojová banka [ADB] vo svojom najnovšom výhľade ázijskej ekonomiky. Banka tak predpovedá, že hospodársky rast Číny bude v tomto roku najpomalší za štvrťstoročie, ale spomaľovanie ekonomiky krajiny bude podľa nej pokračovať a v budúcom roku vzrastie iba o 6,3 %. Prognózu rastu čínskeho hrubého domáceho produktu Ázijská rozvojová banka vo svojom najnovšom výhľade zhoršila, keďže ešte v decembri predpovedala, že v tomto roku posilní o 6,7 %. Čínska vláda pre rok 2016 plánuje rast HDP v pásme 6,5 až 7,0 %.

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

EUROZÓNA: Štatistický úrad Európskej únie Eurostat včera zverejnil rýchly odhad, podľa ktorého sa cenová hladina v eurozóne v marci medziročne znížila o – 0,1 %. Vo februári ceny v Európskej menovej únii oproti rovnakému mesiacu minulého roka klesli o – 0,2 %. Ceny v segmente potraviny, alkohol a tabak podľa odhadu v marci medziročne stúpli o 0,7 % po februárovom posilnení o 0,6 %. Ceny priemyselných tovarov sa zvýšili o 0,5 % po raste o 0,7 % v predchádzajúcom mesiaci. Ceny energií oslabili o – 8,7 % po tom, čo vo februári medziročne klesli o – 8,1 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices