lajcak
Európski ministri s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Cavusoglum a tureckým ministrom pre európsku integráciu Volkanom Bozkirom. PHOTO: MZV.

Lajčák: Riešenie migračnej krízy sa dostáva do zásadnej novej etapy

Atény/Istanbul (10. apríla) – Opatrenia na zastavenie migračných prúdov, ktoré Európska únia schválila len v polovici marca, začínajú fungovať. Po víkendovej návšteve Grécka a Turecka to konštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. 

Grécko a Turecko sú najviac vystavené migračnému náporu, hrajú dôležitú úlohu pri jeho zastavení i pri napĺňaní európskych dohôd na riešenie nekontrolovanej migrácie. Minister M. Lajčák obe krajiny navštívil spoločne s holandským ministrom zahraničných vecí za predsednícku krajinu EÚ a s kolegami z Francúzska, Talianska, Malty a Portugalska.

„Bola to veľmi dôležitá a užitočná cesta. Spoločne sme mohli zhodnotiť situáciu priamo v teréne tri týždne po prijatí zásadných európskych rozhodnutí v boji proti migračnej kríze,“ uviedol minister M. Lajčák.

Ministri počas pobytu v Aténach v piatok a v sobotu rokovali so širokou škálou partnerov: prezidentom krajiny Prokopisom Pavlopoulosom, premiérom Alexisom Tsiprasom, členmi gréckej vlády a zástupcami úradov, ktoré pracujú na zvládaní migračnej krízy v krajine, ako aj s predstaviteľmi medzinárodných a mimovládnych organizácií, ktoré v Grécku pomáhajú. Ministri navštívili aj prijímacie centrum pre migrantov Elaionis na predmestí Atén. 

„Cieľom návštevy v Grécku bolo ukázať solidaritu v migračnej kríze. Jednak pri pokrývaní humanitárnych potrieb, ktoré vyplývajú z príchodu a pobytu tisícov migrantov, ale aj pri posilňovaní kapacít na vykonávanie azylových procedúr a návratovú politiku,“ zdôraznil minister M. Lajčák. 

„Moja cesta s piatimi európskymi kolegami do Atén a Istanbulu bola tiež gestom pochopenia a podpory pre nášho partnera Grécko a pre dôležitú kandidátsku krajinu Turecko. Toto nie je ich kríza, nie sú v nej sami – majú zodpovedných a solidárnych priateľov, ktorí sa zapájajú do spoločných riešení,“ poznamenal minister M. Lajčák.  

Ministri po pobyte v Grécku konštatovali, že v súčasnosti sa už podarilo zlepšiť ochranu vonkajšej hranice EÚ, zaviesť dôkladnejšie kontroly osôb vstupujúcich do EÚ, začínajú sa vytvárať podmienky pre normálny azylový proces a legálny príchod tých utečencov, ktorí naozaj potrebujú ochranu, a tým sa rozbíja aj bezohľadný prevadzačský biznis.

Minister M. Lajčák ocenil Grécko za prácu vykonanú v tomto smere od marcového summitu EÚ: „V krátkom čase dokázalo Grécko vybudovať komplexný systém registračných a prijímacích centier pre migrantov. Našou úlohou ako európskych partnerov je pomôcť, aby fungovali naplno a udržateľne. Teraz musíme všetci prispieť svojim dielom.“ 

Pre Slovensko mala návšteva organizovaná holandským predsedníctvom veľký význam aj v tom, že slovenské predsedníctvo, ktoré nasleduje po holandskom, bude pokračovať v práci rozbehnutej v tejto oblasti: „Bolo veľmi užitočné priamo v teréne počuť hodnotenie od rôznych aktérov. Pre nás je dôležité byť pri tom, lebo toto je celoeurópska téma a bude aj na našom predsedníckom stole – bude to jedna z hlavných tém a priorít,“ upozornil minister M. Lajčák a zdôraznil: „Ochrana vonkajších hraníc, registrácia migrantov, fungujúca návratová politika a celoeurópsky prístup sú veci, ktoré sme žiadali od začiatku. A keďže vrámci EÚ už existuje zhoda na ich plnení, dostávame sa do zásadne novej etapy riešenia migračnej krízy.“

Po návšteve v Aténach pokračovali štyria európski ministri, vrátane M. Lajčáka do Istanbulu, kde rokovali s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Cavusoglum a ministrom pre európsku integráciu Volkanom Bozkirom. Témou ich rozhovorov bolo napĺňanie dohody EÚ s Tureckom o vracaní a presídľovaní migrantov ako aj otázky tureckého prístupového procesu do EÚ. 

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Minister M. Lajčák tureckým partnerom tlmočil, že Slovensko považuje Turecko za kľúčového partnera pri riešení migračnej krízy a presadzuje posilnenie strategického politického dialógu s Ankarou. Rovnako podporujeme aj turecký prístupový proces do EÚ, pričom rozširovanie by malo byť jednou z hlavných priorít nášho predsedníctva v Rade EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices