benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union - EP.

Monika Beňová: Niektoré súčasti migračných a azylových politík si vyžadujú harmonizáciu

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa budú v rámci dnešného plenárneho zasadnutia opätovne zaoberať utečeneckou krízou. Cieľom je pomôcť hľadať skutočne komplexný prístup pri návrhoch jej riešení a nielen dočasné obmedzenie nekontrolovaného prílivu ľudí, ku ktorému došlo po uzavretí tzv. balkánskej trasy.

Migračná dohoda s Tureckom je napriek rozruchu, ktorý sa okolo nej niektorí politici snažia robiť stále len príliš drahým kupovaním si času. „Európski lídri ňou prakticky priznali, že nevedia riešiť problém týkajúci sa registrácie prichádzajúcich ľudí do Grécka. Presunuli ho preto na plecia Turkom, ktorí si za to vylobovali isté výhody,“ pripomenula poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Je to však iba kozmetická náplasť a po viac ako roku diskusií je potrebné sa posunúť ďalej. „V prvom rade treba prehlbovať účinné opatrenia na rozbíjanie zločineckých sietí zapojených do obchodu s ľuďmi a nelegálnym prevádzačstvom. Páchatelia menia spôsoby svojej činnosti, na čo je nevyhnutné patrične rýchlo reagovať,“ priblížila.

Európska únia by mala svojim členským štátom, ktoré sú najviac postihnuté utečeneckou krízou, poskytovať primeranú finančnú a technickú podporu. „Problémom je napríklad aj to, že jednotlivé členské krajiny uplatňujú rôzne zoznamy tzv. bezpečných krajín. Niektoré súčasti azylových a migračných politík si tak vyžadujú istú mieru harmonizácie. Obmedzí sa tým komplikovanosť a zdĺhavosť niektorých procesov,“ povedala europoslankyňa. V prípade ochrany Schengenu je na čase menej o nej rozprávať a viac ju reálne vykonávať. Krajiny na jeho vonkajšej hranici tak musia ešte prísnejšie uplatňovať spoločné normy a účinne si vymieňať informácie. „V prípade Slovenska máme po voľbách a tak aj pre našich politikov nastal v tejto téme čas, aby prestali hrať na emócie ľudí a pridali sa k hľadaniu zmysluplných a reálnych, spoločných európskych riešení,“ uzavrela poslankyňa.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices