záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: European Union- EP.

Anna Záborská: Terorizmus sa živí strachom a najlepšou zbraňou proti strachu sú informácie

Existujúce nástroje a prípadné nové opatrenia v oblasti prevencie a boja proti terorizmu, ochrany občanov EÚ a stíhania páchateľov boli v utorok predmetom plenárnej rozpravy s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a holandskou ministerkou obrany Jeanine Hennis-Plaesschaert zastupujúcou predsedníctvo Rady (ministrov) EÚ. Na rozprave sa zúčastnila aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogherini.

Poslanci v rozprave zopakovali svoju výzvu členským štátom na zintenzívnenie výmeny spravodajských informácií a spolupráce tajných služieb. Lídri ľudovcov (EPP), sociálnych demokratov (S&D) a liberálov (ALDE) tiež vyzvali na vytvorenie tajnej služby EÚ s plnými právomocami vyšetrovať a stíhať teroristov. Predstavitelia ďalších politických skupín žiadali prísnejšie kontroly na hraniciach členských štátov, dobrovoľnú spoluprácu dôveryhodných tajných služieb a opatrenia na miestnej úrovni zamerané na prevenciu radikalizácie.

 Reakcie slovenských poslancov

„EP sa zaoberá touto tematikou oneskorene, no vítam tuto iniciatívu. EÚ potrebuje nové, efektívnejšie prostriedky v boji proti terorizmu, táto správa obsahuje niekoľko pozitívnych prvkov. Podporujem všetky iniciatívy na zvýšenie bezpečnosti občanov EÚ,“ uviedol poslanec Pál Csáky (EPP, SK).

„V posledných mesiacoch sme boli svedkami viacerých zlyhaní európskych tajných služieb. Lepšia spolupráca a výmena informácií je kľúčom k ďalším akciám. V Európskej ľudovej strane sme pripravili sériu návrhov, vrátane prevencie nárastu extrémistických nálad medzi mladými ľuďmi a odrezania finančných tokov pre teroristické skupiny,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

„Terorizmus sa živí strachom a najlepšou zbraňou proti strachu sú informácie. Boj proti terorizmu v EÚ si vyžaduje lepšiu spoluprácu členských štátov práve v oblasti výmeny a analyzovania informácií tak, aby polícia dokázala účinne predchádzať teroristickým útokom,“ uviedla poslankyňa Anna Záborská (EPP, SK).

 „Súhlasím, že pri riešení terorizmu potrebujeme do istej miery aj európske riešenia. Útoky v Belgicku však odhalili, že závažné problémy existujú aj vo fungovaní domácich tajných služieb a orgánov činných v trestnom konaní. Členské štáty by si preto mali neodkladne upratať aj pred vlastným prahom,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices