knut
Knut Fleckenstein, spravodajca uznesenia k Albánsku. PHOTO: © European Union- EP.

EP vyzýva Albánsko a Bosnu a Hercegovinu na ďalšie reformy

Albánsko dosiahlo pokrok v kľúčových politických a administratívnych reformách, zatiaľ však nedosiahlo bod, v ktorom by sa mohli začať prístupové rokovania, uvádza sa v uznesení, ktoré vo štvrtok schválil Európsky parlament. Poslanci tiež v samostatnom uznesení privítali žiadosť Bosny a Hercegoviny o členstvo v EÚ.

 Albánsko

„Albánsko je na správnej ceste smerom k členstvu v EÚ. Krajina v súčasnosti pripravuje veľmi ambicióznu justičnú reformu, ktorá je reakciou na najdôležitejšie obavy občanov a ktorá pomôže potláčať korupciu v každodennom živote. Albánski občania chcú byť pripravení na členstvo v EÚ. Ich politickí predstavitelia teraz musia zachovať dynamiku reforiem a pokračovať v ich zavádzaní,“ uviedol spravodajca uznesenia k Albánsku Knut Fleckenstein (S&D, DE).

Uznesenie uvádza, že na začatie prístupových rokovaní je nevyhnutné zintenzívnenie reforiem v kľúčových oblastiach, medzi ktoré patrí právny štát, reforma súdnictva, boj proti korupcii a organizovanej trestnej činnosti, reforma verejnej správy a základných práv.

Poslanci vyslovili obavy v súvislosti s rozšírenou korupciou napríklad v oblasti vzdelávania, zdravotnej starostlivosti a súdnictva. Znepokojenie v nich vyvoláva aj rozšírená autocenzúra novinárov, ktorým sa niekedy fyzicky bráni informovať o určitých udalostiach a ktorí sú pre svoju prácu napádaní alebo zastrašovaní.

Bosna a Hercegovina

„Bosna a Hercegovina predložila žiadosť o členstvo v EÚ v tom istom týždni, kedy Európska rada diskutovala o otázke britského referenda. To je dôkaz, že model EÚ je stále príťažlivý,“ uviedol spravodajca uznesenia o Bosne a Hercegovine Cristian Dan Preda (EPP, RO). „Európsky parlament je rozhodnutý podporovať krajinu na ceste do Európy, vyzýva Radu, aby čo najskôr preskúmala jej žiadosť o členstvo, a vyzýva [Bosnu a Hercegovinu], aby pokračovala na ceste reforiem,“ dodal.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Poslanci v uznesení zopakovali svoje jednoznačné odhodlanie podporovať európsku perspektívu Bosny a Hercegoviny a privítali jej žiadosť o členstvo v EÚ predloženú 15. februára 2016. Zodpovedné orgány vyzvali na pokračovanie v ústavných, právnych a politických reformách a dosahovanie stáleho pokroku v integračnom procese.

Uznesenie odsúdilo navrhované referendum v Republike srbskej o celoštátnom systéme súdnictva Bosny a Hercegoviny, ktoré podľa poslancov spochybňuje súdržnosť, zvrchovanosť a celistvosť krajiny. Parlament tiež vyjadril znepokojenie v súvislosti s rozšírenou korupciou a zvýšeným tlakom politických aktérov na súdnictvo.

Reakcie slovenských poslancov

„Stabilizácia situácie na západnom Balkáne je príkladom pozitívneho vplyvu európskej integrácie v konfliktných zónach. Hoci tieto krajiny dosiahli za posledné roky výrazný pokrok, stále majú rezervy v reformách inštitúcií a v boji proti korupcii,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices