smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Odpájaniu od energií pre nezaplatené účty bude koniec

BRUSEL – Poslanci Európskej komisie navrhujú novú legislatívu, podľa ktorej by ľudí najmä v zimnom období neodpájali od elektriny alebo plynu, ak nemajú na platenie účtov.

V celej Európskej únii je 10 percent obyvateľov, ktorí spadajú do takzvanej energetickej chudoby. To znamená, že nemajú na zaplatenie bežných účtov, ako je napríklad elektrina, alebo plyn, alebo ich obydlia sú veľmi energeticky náročné.

Európske moratórium

„Chceme zaviesť takzvané Európske moratórium na odpájanie od vykurovania v zimnom období. Zakázané by bolo odpojiť v zime domácnosti od tepla,“vysvetľuje europoslanec Tamás Meszerics.

Návrh maďarského europoslanca si osvojil aj Brusel. Podľa Európskej komisie je potrebné, najmä obydlia nízkopríjmových skupín, zatepliť. „Zlepšenie, či už technickej vybavenosti ako sú kotle, zlepšenie izolácie. Na to Európska komisia poskytuje relatívne veľký objem prostriedkov,“ vysvetľuje ekonomická poradkyňa Európskej komisie Lívia Vašáková.

Najbližšia zima

Dotovať preto Slovensko aj naďalej plánuje najmä zatepľovanie starých panelákov. A zákaz odpájania od vykurovania začne platiť v niektorých členských krajinách už túto zimu.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

„Na ochranu domácností, ktoré sú už bez energie, alebo im hrozí odpojenie od služieb z dôvodu nedoplatkov za energie,“ povedala europoslankyňa Monika Smolková.

Ministerstvo práce ale odpájanie ľudí od elektriny, alebo plynu zatiaľ nerieši a prišlo s vlastnou koncepciou. Chce totiž identifikovať ľudí, ktorí nemajú na platenie účtov a dať im výhodnejšie tarify.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices