Štyria prezidenti, ministri či analytici. V Bratislave prebieha Globsec

BRATISLAVA – Od piatku až do nedele sa v Bratislave sústredí nevídaný počet vrcholných politikov, diplomatov analytikov a novinárov. Zišli sa, aby diskutovali o bezpečnejšej budúcnosti Európy a sveta. V rámci jedenásteho ročníka konferencie Globsec sa budú riešiť nielen témy vojny v Sýrii, migračnej krízy, vzťahov medzi Ruskom a západom, ale aj nárastu extrémizmu.

Situácia na Blízkom východe a jej riešenie, príprava summitu NATO vo Varšave, migrácia, vzťahy s Ukrajinou a formujúcou sa ukrajinskou vládou a tiež vzťahy s Ruskom sú témy strategického bezpečnostného fóra Glolbsec 2016, ktoré sa začalo v Bratislave a potrvá do nedele 17. apríla.

Slušný a extrémny

Účastníci podujatia budú diskutovať aj o dopadoch britského referenda o zotrvaní v Európskej únii, ktoré sa uskutoční 23. júna. Konferenciu príhovorom otvoril prezident Andrej Kiska.

„Slovo „slušný“ sa stáva symbolom slabosti a slovo „extrémny“ symbolom sily. Extrémistické politické strany a hnutia naberajú na sile vo viacerých krajinách,“ povedal Kiska.

Preverení zamestnanci

Tento rok sa na GLOBSECu zúčastňuje približne 1 000 hostí z viac ako 70 krajín sveta. Medzi nimi je 20 ministrov, štyria prezidenti – Bulharska, Macedónska, Chorvátska a Slovenska.

„Prechádzame previerkami aj všetkých zamestnancov, našich vlastných ale aj tých, ktorých voláme na pomoc. Viac ako tisíc účastníkov zo 70 krajín. Každý kto tu dnes pracuje, bol preverený,“ hovorí riaditeľ Grand Hotela River park Rudolf Križan.

Madeleine Albright

Na fórum zavíta aj bývala ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických Madeleine Albright. Albright, ktorá sa narodila na pražskom Smíchove ako Marie Jana Korbelová, si v Bratislave zároveň prevezme Českú a slovenskú transatlantickú cenu (CSTA) za svoj prínos k posilneniu euroatlantických vzťahov.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Súčasťou strategického bezpečnostného fóra bude po tretíkrát aj formát Globsec City Talks v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Minimálne jednu debatu bude vysielať BBC aj viaceré európske spravodajské stanice. Fórum prinesie i formát Globsec young leaders forum, na ktoré prídu mladí ľudia z viac ako 30 krajín pracujúci na ministerstvách či v parlamentoch.

Dopravné obmedzenia

Počas víkendu Bratislavčania musia rátať aj s istými dopravnými obmedzeniami a zvýšenými kontrolami. „Podujatie svojim charakterom umožňuje precvičiť polícii, ale aj iným orgánom štátu niektoré opatrenia, ktoré budú prebiehať aj počas predsedníctva Slovenska v rade EÚ. Pôjde napríklad o nácvik súčinnosti polície a zložiek ministerstva obrany pri letisku M.R. Štefánika, ale aj Bratislavy,“ vysvetľuje hovorca prezídia Martin Valdl.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices