Počet migrantov prichádzajúcich do Grécka klesá, hliadky monitorujú more

LESBOS – Z Turecka do Grécka prišlo napríklad počas utorka len 80 migrantov. Cez víkend na grécke ostrovy priplávalo okolo tristo ľudí. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov ešte v marci smerovalo do Grécka cez Egejské more asi 900 migrantov denne. V prvých desiatich aprílových dňoch ich bolo denne okolo 170.

Na mori medzi Tureckom a gréckymi ostrovmi sú okrem lodí z migrantami aj lode humanitárnych organizácií, ktoré sa niekoľko mesiacov snažia pomôcť migrantom. Člny s utečencami, ktoré prichádzajú z Turecka, skončia svoju púť v malej rybárskej osade na ostrove Lesbos, Skala Skamias.

Morskú hladinu vo dne v noci monitoruje europolícia. Sú vybavení špeciálnou technikou na nočné videnie.

Pokojná situácia

Ráno sa do miestneho prístavu vrátili aj člny nemeckej humanitárnej organizácie Sea Watch. „Na teraz je situácia pokojná, po dohode s Tureckom je hranica blokovaná políciou. Hliadkujú grécke aj turecké pobrežné stráže, aj vojenské námorníctvo,“opísala Giorgia Linardi z nemeckého záchranného tímu Sea Watch.

Nemecký tím vzápätí vystriedal holandský tím, ktorý má dvoch členov. Jespera a Petra. „Europolicajti tu sú a to je dobre, ale prevádzači stále budú chcieť ľudí dostať na Lesbos, a do krajín Európskej únie. A my tu pre pomoc ľuďom musíme ostať taktiež,“ hovorí člen holandského tímu Boat Refugee Foundation Jesper Den Hartoh.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Spolu so svojim kolegom Petrom pozorne monitorujú hranice. „Nemyslím si, že hoci teraz nikoho nenachádzame, pašeráci ľuďom člny nepripravujú. Začnú ich voziť za tmavých nocí. Sami vidíte, že tie hliadky polície sú ľahko rozpoznateľné. Určite nájdu miesta cez ktoré prekĺznu,“ hovorí kapitán lode Peter Schot.

Dohoda s Tureckom

Od 20. marca platí dohoda medzi Európskou úniou a Ankarou. Všetci utečenci, ktorí sa do Grécka dostali z tureckého územia po tomto dátume, budú v prípade, že nepodajú žiadosť o azyl alebo ich žiadosť bude zamietnutá, vrátení do Turecka. Minulý týždeň takto vrátili 325 utečencov z ostrovov Lesbos a Chios.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices