Oettinger
Gunther Oettinger na seminári o potenciáli nových kvantových technológií. PHOTO: © European Union.

V europarlamente sa konal seminár o novom využití kvantových technológií

Na princípoch kvantovej fyziky sú v súčasnej dobe založené viaceré zariadenia. Využíva sa napríklad v laserch, tranzistorch, GPS alebo mobiloch. Začína sa však hovoriť o novej kvantovej revolúcii, ktorá sľubuje až miliónkrát rýchlejšie počítače alebo nerozlúštiteľné šifrovanie. O tejto téme hovorilo aj v Európskom parlamente. Oddelenie pre vedu a techniku (STOA) zorganizovalo seminár o potenciáli nových kvantových technológií, na ktorý boli pozvaní viacerí experti.

Kvantová fyzika skúma, ako sa hmota správa na úrovni atómov a ich elementárnych častíc. Elektróny sa však môžu správať úplne inak ako veci v každodennom živote. Elektrón sa môže napríklad v tom istom čase nachádzať v dvoch rozličných stavoch. Tento fenomén označujeme ako superpozícia. Alebo môže „komunikovať“ s inou časticou na veľkú vzdialenosť (tzv. kvantové previazanie častíc).

Vedci a inžinieri využívajú tieto – pre bežného človeka ťažko pochopiteľné – fenomény pri vývoji počítačov, ktoré by mohli byť až miliónkrát rýchlejšie ako tie dnešné, alebo super presných hodiniek či extrémne presných senzorov. Tieto nové počítače by zaznamenávali informácie v tzv. „qubitoch“. Na rozdiel od klasických bitov, ktoré môžu byť buď 1 alebo 0, sa dokáže qubit v tom istom čase nachádzať v oboch pozíciách. Toto umožňuje paralelné výpočty, vďaka čomu by mohli byť tieto počítače omnoho rýchlejšie, ako tie dnešné.

Kvantové technológie však dláždia cestu aj bezpečnejšej komunikácii a to tak, že umožňujú vytvorenie nerozlúštiteľného šifrovania. Zúčastneným to pri otvorení seminára pripomenul rakúsky ľudovec Paul Rubig, ktorý je zároveň i predsedom STOA.

Komisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Gunther Oettinger však podotkol, že komerčné využívanie princípov kvantovej mechaniky je zatiaľ len veľmi limitované. „Čas hrá v tomto počínaní dôležitú úlohu a naši konkurenti nebudú čakať,“ varoval.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Francúzsky vedec Alain Aspect vyzval európskych politikov k tomu, aby sa zasadzovali za lepšie financovanie vedy a podporu vedcov. „Ak nie, tak nebudeme môcť i naďalej hrať vo vrcholovej lige,“ povedal. Časť týchto peňazí by mala podľa neho slúžiť i na „vytváranie užších vzťahov s priemyslom.“

Holandská členka skupiny ALDE Cora van Nieuwenhuizen by rada videla vytvorenie akéhosi „vedomostného reťazca, ktorý by spájal akademikov, priemysel aj politikov.“

Podľa Lea Kouwenhovena z Delftskej technologickej univerzity budú kvantové počítače oproti tým dnešným nielen rýchlejšie, no mali by byť i menej energeticky náročné. „IT dnes na celom svete konzumuje približne 10% elektrickej energie,“ povedal.

Takého počítače tu však nebudeme mať až tak skoro. „Neviem, či nám vývoj kvantových počítačov potrvá 35 rokov alebo len 25, no ak nám fyzika tvrdí, že niečo je v princípe možné, tak to možné aj v skutočnosti,“ povedal Alain Aspect.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices