Sandra Kalniete. PHOTO: © European Union 2016

Poslankyňa Kalniete: Nie sme obklopení spriatelenými krajinami ale konfliktnou zónou

Európske inštitúcie pracujú na novej zahraničnej a bezpečnostnej politike. Tá doterajšia totiž vznikla pred 13 rokmi a nezodpovedá súčasnej geopolitickej situácii. V pripravovanom dokumente sú aj náznaky na spoločnú armádu a spravodajskú službu.

Lotyšská poslankyňa Sandra Kalniete, ktorá zodpovedá za parlamentnú časť príspevku medzi najdôležitejšie záujmy EÚ v tejto oblasti radí zabezpečenie mieru a stability: Uvedomujeme si, že éra spolupráce skončila. Vstúpili sme do éry silnej konkurencie, nie sme obklopení spriatelenými krajinami ale turbulentnou konfliktnou zónou.“

Definovanie bezpečného a stabilného spoločenstva sa podľa poslankyne uberá dvomi smermi. Na jednej strane je to viera vo veľké globálne ambície Únie, na strane druhej stanovenie štandardov, ktoré by zvyšku sveta ukázali dobré riadenie. Najdôležitejšou úlohou je to, aby sme boli svetová veľmoc s regionálnym zameraním. Ak nedokážeme stabilizovať regióny okolo Európy, potom naša ambícia byť svetovým hráčom stráca na dôveryhodnosti,“ hovorí poslankyňa.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V súvislosti so zahraničnou spoluprácou s okolitými veľmocami sa možno na pôde Únie budú odohrávať významné zmeny prístupu. Rusko nie je dôveryhodným partnerom, ale ak chceme stabilitu regiónu, nemôžeme túto krajinu vynechať. Podľa mňa by sa Európa nemala starať do zlepšovania situácie v Rusku. Namiesto toho sa má Európa zamerať na svoje posilnenie,“ konštatuje Sandra Kalniete.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices