Korcok
Ivan Korčok na rokovaní s námestníčkou ministra zahraničných vecí Heather Higginbottom. PHOTO: archív MZV.

Aké sú očakávania Washingtonu od slovenského predsedníctva v Rade EÚ?

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok absolvoval v pondelok 18. apríla sériu stretnutí s partnermi na Ministerstve zahraničných vecí Spojených štátov amerických. Rokoval aj so zástupkyňou vedúceho delegácie Európskej únie Caroline Vicini.

Hlavnou témou rozhovorov bola príprava programu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Počas rokovania s námestníčkou ministra zahraničných vecí Heather Higginbottom partneri diskutovali o bilaterálnej spolupráci v hospodárskej i obrannej oblasti. Zhodli sa na potrebe ambicióznej dohody o transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP) medzi EÚ a USA.

Stretnutiu so zástupkyňou námestníka pre energetickú bezpečnosť Robin Dunnigan dominoval vývoj v agende európskej energetickej únie, najmä otázky energetickej efektívnosti a bezpečnosti. Počas stretnutia so zástupcami odboru európskych záležitostí a EÚ sa americká strana zaujímala o ďalší postup EÚ v riešení migračnej krízy.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Štátny tajomník I. Korčok počas návštevy Washingtonu, DC prezentoval prípravy slovenského predsedníctva v Rade EÚ aj na pôde delegácie EÚ. V diskusii s odbornou verejnosťou rezonovali otázky vývoja v eurozóne, vnímanie perspektív rokovaní o TTIP, problematika migračnej krízy, kríza na Ukrajine, ako aj očakávania od júnového referenda o členstve v EÚ v Spojenom kráľovstve.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices