Korcok
Ivan Korčok (v strede) na rokovaní vo Washingtone. PHOTO: archív MZV.

Bezpečnostná a obchodná agenda vo vzťahoch EÚ a USA v kontexte nadchádzajúceho predsedníctva v Rade EÚ

Počas druhého dňa rokovaní štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenca vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivana Korčoka (19. apríla2016)  vo Washingtone, DC boli hlavnými témami rokovaní migrácia, vnútorná bezpečnosť a transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) medzi EÚ a USA.

Štátny tajomník I. Korčok sa stretol na pôde Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) s riaditeľkou pre cezhraničnú bezpečnosť Sarah Kendall. Americká partnerka ocenila dôraz kladený na otázku vnútornej bezpečnosti únie pri zvládaní súčasnej migračnej krízy v Európe. Uistila o pripravenosti USA spolupracovať s európskymi partnermi formou technickej asistencie a výmeny informácií.

Námestník hlavného vyjednávača USA v obchodných otázkach (U.S. Trade Representative) Dan Mullaney informoval o prípravách na ďalšie kolo rokovaní o TTIP, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v New Yorku. Potvrdil vysokú úroveň ambícií súčasnej administratívy USA v rokovaniach o transatlantickej dohode s Európskou komisiou a vyzdvihol kľúčovú úlohu slovenského predsedníctva v Rade EÚ v 2. polroku z hľadiska zabezpečenia podpory členských štátov pre substantívny pokrok v rokovaniach.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Štátny tajomník Ivan Korčok sa po rokovaniach vo Washingtone presúva do New Yorku, kde sa ako člen delegácie prezidenta SR Andreja Kisku zúčastní na rokovaniach o implementácii cieľov trvalo udržateľného rozvoja, na slávnostnom podpise parížskej medzinárodnej dohody o opatreniach proti zmene klímy a ďalších bilaterálnych rokovaniach prezidenta na pôde OSN.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices