Breivik vyhral súd s Nórskom. Porušili jeho ľudské práva

OSLO – Nórsky súd vyhovel v niektorých bodoch sťažnosti odsúdeného teroristu Andersa Breivika na štát pre podmienky svojho väzenia. Nórsko vraj porušilo predovšetkým zákaz neľudského zachádzania. Naopak porušenie práva na súkromie a rodinný život súd neuznal.

Anders Breivik si odpykáva 21-ročný trest väzenia zo zabitia 77 ľudí pri útokoch z roku 2011. Na súde si sťažoval okrem iného na používanie pút, obmedzovanie korešpondencie, pravidelné prehliadky cely či izoláciu od ostatných trestancov. Štát ho chce podmienkami väznenia dohnať k samovražde, uviedol.

Porušené práva

Podľa dnešného výroku súdu sa Nórsko skutočne dopustilo porušenia niektorých práv zakotvených v európskej Dohode o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Krajina porušila predovšetkým zákaz neľudského alebo ponižujúceho zachádzania či trestania. Súd v tejto súvislosti kritizoval predovšetkým držanie pravicového extrémistu na samotke.

Poštu nekontrolujú

Právo na súkromný a rodinný život ale podľa súdu obmedzené nebolo. Ku kontrole Breivikovej korešpondencie vraj nedochádza. Nórsko bude musieť uhradiť Breivikovi trovy súdneho konania vo výške 331 000 nórskych korún.

Súdne pojednávanie sa konalo v polovici marca v telocvični väznice Skien, kde Breivika väznia. Prokuratúra jeho sťažnosť odmietala s tým, že je nebezpečný a v kontakte s ostatnými väzňami by sa mohol pokúsiť o plánovanie ďalších útokov podobných tým, ktoré už spáchal.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

77 obetí

Breivik v júni 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá zabila osem ľudí. Krátko potom postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorázový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení môžu kompetentní predlžovať až na doživotie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Európska únia a Nórsko podpísali memorandum o porozumení, ktoré umožní uzavrieť strategické partnerstvo na rozvoj …

Consent choices