Juncker
Šéf komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union- EP.

Európska komisia navrhuje zrušiť víza Ukrajincom

BRUSEL – Európska komisia navrhla členským štátom a Európskemu parlamentu zrušiť ukrajinským občanom víza pri vstupe do schengenského priestoru voľného pohybu. Tento krok už v minulosti sľúbil šéf Európskej komisie. Návrh vstúpi do platnosti, pokiaľ ju schváli kvalifikovaná väčšina členských štátov EÚ a Európsky parlament.

Eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos poznamenal, že o tieto záležitosti by sa mohlo hovoriť už vo štvrtok v Luxembursku na rokovaní únijných ministrov vnútra. Odhadol, že záležitosť by mohla byť dotiahnutá do konca v najbližších týždňoch.

Odmietavý postoj Holandska

Európska komisia predložila návrh na bezvízové cestovanie Ukrajincov do Európskej únie aj napriek odmietavému postoju Holanďanov v referende voči asociačnej dohode s touto krajinou.

Šéf komisie Jean-Claude Juncker v marci ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi verejne sľúbil, že návrh na bezvízový styk predloží v apríli. Dialóg s Ukrajinou o vízovej liberalizácii vedie Európska únia od roku 2008.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Menej ako 90 dní

Akonáhle bude návrh prijatý, bez víz budú môcť cestovať Ukrajinci vybavení cestovnými pasmi s biometrickými prvkami, po dobu kratšiu ako 90 dní, pripomenula komisia v komuniké.

Bezvízový režim sa bude uplatňovať vo všetkých členských štátoch EÚ, s výnimkou Írska a Británie a taktiež v štyroch štátoch pridružených k „schengenu“, čo je Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčirsko. Európska komisia pripomenula, že zrušenie víz ešte nedáva právo pracovať v EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices