dôchodci
Reprofoto: noviny.sk

Zmenili pravidlá odchodu do dôchodku. Čím dlhšie žijeme, tým viac odrobíme

BRATISLAVA – Dnešní tridsiatníci pôjdu do dôchodku až ako 70-roční. Pravidlá odchodu do dôchodku sa totiž zmenili a priblížili sa tak k pravidlám v EÚ. Zmena spočíva v tom, že čím dlhšie budeme žiť, tým viac si aj budeme musieť odrobiť.

Priemerný vek dožitia sa neustále zvyšuje. Dôchodkový systém sa preto prispôsobí – vek odchodu do dôchodku sa bude upravovať podľa toho, koľko času na dôchodku strávime. V budúcom roku sa teda pripočíta 76 dní.

„Aké budú tie nasledujúce roky a postupnosti, o tom sa dá hovoriť až vždy v nasledujúcom roku, pretože tie čísla sa aktualizujú podľa toho, ako dlho z hľadiska priemeru jednoducho žijeme,“ vysvetľuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Dožitý vek

Rok 2016 je teda posledným, v ktorom je hranica odchodu na zaslúžený odpočinok dosiahnutie veku 62 rokov. O tom, o koľko sa zvýši, bude závisieť od toho, ako štatistický úrad určí o koľko dní sa v danom roku dožili v priemere obyvatelia Slovenska.

„Človek sa dožije zhruba 18 rokov na dôchodku, zároveň v priemere pracuje a odvádza odvody 42 rokov, dá sa očakávať, že tento pomer by mal ostať rovnaký,“ povedal Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Výnimky a dôchodok v EÚ

Slováci sa dožívajú priemerne 76 rokov, na ten riadny dôchodok ideme naposledy teraz presne v 62 rokoch. Napríklad Francúzi sa priemerne dožívajú 81 rokov, preto do penzie odchádzajú, keď sa dožijú 65 rokov a 4 mesiace a podobne sú na tom napríklad aj Nemci.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Máme tu ale samozrejme aj výnimky. Napríklad podľa starého systému platí, že pokiaľ majú ženy deti a sú narodené pred rokom 1961, idú do dôchodku skôr.

Rodová rovnosť

Od roku 2024 už bude platiť úplná rodová rovnosť. Ženy budú odchádzať do dôchodku v rovnakom veku bez ohľadu na to, koľko detí vo svojom živote porodili.

„Bez tohto opatrenia by dôchodkový systém vytváral tak veľké diery, že Sociálna poisťovňa by nebola schopná vyplácať dôchodky,“ vysvetľuje analytik INESS Radovan Ďurana.

A to je teda aj jeden z dôvodov, prečo už prví ľudia pôjdu do dôchodku na budúci rok neskôr. Ak by ste si to ale chceli overiť a vedieť kedy aj vy pôjdete do dôchodku, aspoň približne, tak na stránke sociálnej poisťovne nájdete kalkulačku.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices