Singapur znova najlepšou biznis krajinou sveta, Slovensko sa posunulo na 35. miesto

Najlepšie na svete sa stále podniká v Singapure. Tesne za ním nasleduje Hong Kong a Nový Zéland. Titul najlepšej krajiny na podnikanie získalo ostrovné územie s vyše 5 miliónmi obyvateľov, ktoré leží na juh od Malajského polostrova v hodnotení Superindex PAS tento rok už po siedmy raz.

Podnikateľská aliancia Slovenska vytvára Superindex z najčerstvejších údajov štyroch prestížnych medzinárodných rebríčkov. Každoročne ich vydávajú Svetové ekonomické fórum (WEF), Svetová banka (WB), Heritage Foundation a Transparency International.

1

Dve priečky nahor

Slovensko za krajinami s najpriaznivejším podnikateľským prostredím na svete stále výrazne zaostáva. Tento rok sa však jeho index opäť zvýšil o 0,46 na 78,3 bodu, prispel k tomu najmä posun v hodnotení Doing Business Svetovej banky. Slovensko sa tak posunulo o dve priečky na 35. miesto vo svete, pričom predbehlo Maďarsko a Bulharsko, ktoré sa vlani nachádzali tesne pred ním.

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa teda podľa výsledkov štyroch renomovaných inštitúcií počas uplynulých 12 mesiacov nepatrne zlepšilo a kvalitou podmienok na podnikanie sa krajina posunula bližšie k najúspešnejším štátom sveta.

Ešte výraznejšie nahor sa však posunuli aj susedná Česká republika, ktorá sa dostala už na 29. pozíciu, Poľsko je o priečku za ňou. Nahor smerovali aj Slovinsko či Rumunsko, Rakúsko si udržalo 18. miesto na svete, Nemecko sa posunulo o jedno na jedenástu priečku. Vysoko sa držia aj pobaltské krajiny. Naopak, nadol zamierili Maďarsko, Chorvátsko či Bulharsko, udržala sa Ukrajina, ktorá je však 79. mieste na svete tesne pred Kambodžou a Nikaraguou.

2

Biznis raje

Štáty, ktoré podnikateľom poskytujú najlepšie podmienky majú index tesne pod hodnotou 100 bodov, Singapur a Hongkong ju dokonca prekračujú. V prvej desiatke sú tradične aj Nový Zéland, USA a Kanada, z Európy Švajčiarsko, škandinávske krajiny alebo Veľká Británia a Nemecko. Najviac si index zlepšila Uganda pred Indiou, Vietnamom a Keňou. Piatym najlepším reformátorom na svete je práve Česká republika, ktorej index vzrástol z 82,1 na 83,8 bodu najmä vďaka posunu v rebríčku konkurencieschopnosti a vnímania korupcie.

3

Najviac sa podnikateľské prostredie zhoršilo v Brazílii, Turecku, Albánsku, či na Taiwane, ale aj v Chorvátsku a Maďarsku. Z krajín EÚ sa aj tento rok najhoršie umiestnili Grécko (67. miesto), Chorvátsko (55.) a Taliansko (45.).

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Superindex je projekt Podnikateľskej aliancie Slovenska, prostredníctvom ktorého PAS od roku 2010 porovnáva vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku a v ďalších krajinách sveta a vyhodnocuje pohyb týchto krajín v renomovaných medzinárodných rebríčkoch.

Superindex je unikátny hodnotiaci nástroj – index indexov podnikateľského prostredia, ktorý v sebe kombinuje výsledky Indexu globálnej konkurencieschopnosti (Svetové ekonomické fórum), Doing Business (Svetová Banka), Indexu ekonomickej slobody (Heritage Foundation) a Indexu vnímania korupcie (Transparency International).

4

 Viac o projekte

Cieľom projektu je komplexné sledovanie a vyhodnocovanie, ako sa Slovensko kvalitou podnikateľského prostredia približuje alebo vzďaľuje od top 5 krajín s najlepším podnikateľským prostredím na svete. Referenčnou hodnotou indexu je 100 bodov a táto hodnota vyjadruje priemerné skóre 5 krajín s  najlepším podnikateľským prostredím na svete.

Hlavným výstupom projektu je virtuálny rebríček 100 krajín sveta, ktorý zoraďuje krajiny podľa ich výsledkov v uvedených štyroch svetových rebríčkoch. Superindex a virtuálny rebríček aktualizuje PAS raz ročne.

5

Superindex poskytuje najkomplexnejší pohľad na vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku, pretože našu ekonomiku nehodnotí z pohľadu jednej inštitúcie, ale spája hodnotenia štyroch renomovaných nezávislých medzinárodných organizácií. Neidentifikuje konkurenčné výhody a nevýhody krajín, tie je však možné určiť z jednotlivých indexov a rebríčkov, z ktorých je Superindex vytvorený.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices