utecenci
Reprofoto: noviny.sk

Presídlenie migrantov do Česka skrachovalo, utečencov odstrašili byty

PRAHA, BERLÍN – Projekt na presídlenie irackých kresťanov do Českej republiky, ktorý organizoval cirkevný fond Generace 21, úplne skrachoval. Český minister vnútra Milan Chovanec ho nakoniec zastavil. Náš kolega Bohumil Roub sa rozprával s jednou rodinou utečencov, ktorú sklamali ponúkané byty v Jihlave a radšej požiadala o azyl v Nemecku.

Rodinu Battových z Iraku, ktorá má viac ako dvadsať členov, umiestnil nadačný fond najprv do penziónu na Vysočine v Česku. Keď ale Iračania videli byty, kde by mali bývať, doslova sa vydesili.

„Keď sme vošli do obytného domu, po pravej strane boli odpadkové nádoby. Keď vstúpite dnu, je tam vlhko a zápach. Myslíte si, že je to vhodné ubytovanie pre deti?“ Pýta sa utečenec z Iraku Georgis Batt.

Utečenci na nič dlho nečakali, vybavili si autobus a odišli na vlastné náklady do Nemecka. Lenže Nemci ich žiadosti o azyl nevyhoveli a chcú ich vrátiť späť do krajiny, odkiaľ prišli, teda do Českej republiky.

Zlé zaobchádzanie

„Ten projekt Generácia 21, bol určite humánny a mysleli to dobre ale organizačne to absolútne nezvládli,“ myslí si Georgis Batt. Český minister vnútra pritom ešte pred ich príletom v januári tvrdil, že ich tam držať nechce.

Nadačnému fondu sa nepodarilo v Česku udržať ani inú skupinu šestnástich irackých utečencov, ktorí už na náklady českej vlády odleteli späť do vlasti. Údajne kvôli túžbe po rodnej krajine, ale všetko mohlo byť úplne inak. Iračania v Drážďanoch si sťažovali na zlé zaobchádzanie v českom penzióne.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

„Zakazovali nám hovoriť s kýmkoľvek. Keď sme chceli niečo povedať, tak hovorili – ticho, prišli ste z táborov, tak čo tu chcete?“ Hovorí o podmienkach v českom penzióne utečenec z Iraku Majtham Batt.

Projekt zrušili

Nový domov malo pôvodne v Českej republike nájsť 153 irackých kresťanov, priviezť sa ich podarilo zatiaľ 89, ale zostáva ich, takisto zatiaľ, iba štyridsať.

„Niektorí z utečencov sa rozhodli odísť, bez toho aby vyskúšali skutočný život v tejto krajine, s našou podporou a medzi ľudmi, ktorí boli pripravení prijať ich s láskou medzi seba. V tom im zabrániť nemôžeme,“ píše sa v oficiálnom prehlásení Nadačného fondu Generace 21.

Viac sa dočítate na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices