Európsky parlament schválil nový zákon o ochrane osobných údajov

Nové nariadenie poskytne občanom väčšiu kontrolu nad ich súkromnými informáciami v digitalizovanom svete smartfónov, sociálnych médií, internet bankingu a globálnych transferov. Zadefinujú tiež minimálne štandardy pre využívanie a výmenu údajov policajnými a justičnými orgánmi.

Zmeny, ktoré 14. apríla 2016 schválil Parlament, ustanovia spoločné pravidlá ochrany osobných údajov pre celú EÚ. Spotrebitelia tak získajú kontrolu nad spracúvaním a uchovávaním osobných údajov.

Podpredsedníčka skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente  Marju Lauristin uviedla: „Občania vo všetkých členských štátoch budú mať k dispozícii rovnaký mocný rámec a rovnaký súbor pravidiel, tieto im umožnia skutočne vlastniť svoje osobné údaje.“

Spotrebitelia získajú presné informácie o používaní osobných údajov a najskôr musia udeliť súhlas, až následne sa môžu údaje uchovávať. Stačí požiadať a údaje musia byť vymazané, tento aspekt je známy ako právo byť zabudnutý.  Účty detí na Facebook-u a Snapchat-e nebudú povolené, ak na to nedostali súhlas od rodičov.  Nové pravidlá vnímajú niektorí poslanci Parlamentu skepticky, trápi ich hospodársky rozmer.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Člen Poslaneckého klubu európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov) Axel Voss sa vyjadril: „Nie je to veľmi dobré pre hospodársku súťaž. Vezmite si iné regióny sveta, tie nemusia riešiť taký byrokratický postup.“

Súčasťou balíka na ochranu údajov je tiež smernica o dátových transferoch pre policajné a súdne využitie. Týka sa cezhraničných prenosov dát v rámci EÚ a stanovuje minimálne štandardy pre spracúvanie a výmenu údajov policajným a justičnými orgánmi v každom členskom štáte.

 

O oma

Odporúčame pozrieť

Europoslanec Michal Wiezik: Spotrebitelia častejšie hľadajú výrobky s nižšou uhlíkovou stopou

 V Európskom parlamente sa nedávno hlasovalo proti “greenwashingu”. Čo si máme pod týmto pojmom …

Consent choices