Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha. PHOTO: archív ĽB.

Ľuboš Blaha: Cosac a kladivo

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sa netýka iba ministerstiev, ale aj parlamentu. Národná rada organizuje niekoľko mimoriadne prestížnych podujatí, ktoré vyplývajú z európskych zmlúv. Tradičným podujatím na parlamentnej úrovni je takzvaný COSAC, ktorého korene siahajú ešte k sklonku 80. rokov minulého storočia, k iniciatíve francúzskeho socialistického prezidenta Francoisa Mitteranda, ktorý chcel posilniť demokraciu v Európe, ako aj hlasy národných parlamentov. Ide o stretnutia výborov pre európske záležitosti z národných parlamentov všetkých členských štátov EÚ. Konferencií sa účastní aj Európsky parlament, ako aj mnohé asociované a ašpirujúce členské štáty.

Parlamentná dimenzia SK PRES – pozor na to!

Takéto summity eurovýborov sa konajú dvakrát za polrok, a teda aj ja osobne ako predseda slovenského eurovýboru budem predsedať dvom takýmto konferenciám v Bratislave. Najprv pôjde o stretnutie predsedov eurovýborov, ktoré sa uskutoční v júli 2016 (tzv. malý COSAC) a potom pôjde o obrovské stretnutie 6-členných delegácií z každého eurovýboru, a teda o summit s účasťou okolo tristo politikov, ktorý sa uskutoční v novembri 2016 (tzv. veľký COSAC). Júlové podujatie bude prvé v rade parlamentných konferencií, nasledovať bude konferencia o bezpečnostnej a zahraničnej politike v septembri a potom v októbri konferencia o ekonomickej a rozpočtovej politike. Najväčším podujatím parlamentnej dimenzie slovenského predsedníctva, ako aj vôbec celého SK PRES, bude novembrový veľký COSAC.

Úlohou predsedníckej krajiny nie je bojovať za svoje partikulárne záujmy, ako skôr nestranne a neutrálne zmierňovať rozhádané strany, nastavovať agendu a snažiť sa o konsenzuálne a kompromisné riešenia. Za daných okolností ani z pozície predsedu eurovýboru, ktorý bude hostiť poslancov z celej Európskej únie, nemôžem otvorene obhajovať svoje politické postoje, ako dosť nahlas zvyknem na iných podobných podujatiach – išlo by o porušenie diplomatických zvyklostí. Napriek tomu predsednícka krajina má jeden žolík, ktorý som sa pokúsil do dôsledkov využiť – právo nastavovať agendu.

 Sociálna Európa ako hlavná téma

Agendu môžete nastaviť dvoma spôsobmi. Výberom témy a výberom hostí. Na júnovom, malom COSACu sa podľa zvyklostí očakáva jedna substanciálna téma, v novembri sa bude diskutovať o štyroch okruhoch európskych politík. Na eurovýbore sme sa zhodli na viacerých dôležitých problematikách, ktoré by sme mali na COSACu otvoriť, všeobecná zhoda panovala najmä na migračnej a energetickej politike. Vyzdvihol som ešte dve oblasti, a to sociálnu dimenziu EÚ, vrátane projektov sociálnej únie, kohéznej politiky a sociálnej ekonomiky, ktoré dlhodobo obhajujem, ako aj Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP), ktoré dlhodobo kritizujem.

Na júlovom COSACu najskôr budú predstavené priority slovenského predsedníctva, čo je obvyklá agenda, ktorej sa zhostí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Špecificky slovenskou témou slovenského predsedníctva na tomto podujatí ale bude sociálna dimenzia Európske únie, pričom kľúčovým rečníkom, ktorý ako prvý prijal moje pozvanie, bude slávny český sociológ, poslanec Európskeho parlamentu a významný ľavicový intelektuál Jan Keller. Niet povolanejšieho človeka, aby hovoril o sociálnej Európe ako o jedinej možnej Európe…

Späť ku Keynesovi?

Pozvanie išlo, pochopiteľne, aj komisárke pre sociálne veci (odmietla) a komisárovi pre regionálnu politiku (odmietol). Nestáva sa často, že by práve sociálna dimenzia EÚ bola na piedestáli takýchto prestížnych podujatí, ale očividne prehovoriť k zástupcom národných parlamentov nepatrí medzi priority príslušných členov Európskej komisie. Bez komentára…

Pozvanie na júlový COSAC prijal aj predseda luxemburského parlamentu, jeden z významných zástancov projektu sociálnej únie, a teda zbližovania systémov sociálneho zabezpečenia, čo je dobrá správa. Slovenská vláda kladie dôraz vo svojom programovom vyhlásení na projekt európskeho poistenia v nezamestnanosti, čo je nielen keynesiánsky nástroj na zvládanie ekonomických kríz, ale aj jeden z pilierov sociálnej únie. Nehovoriac o tom, že je v životnom záujme Slovenskej republiky, aby sa hovorilo o kohézii a využívaní štrukturálnych fondov, ktoré takisto patria k projektu sociálnej Európy. Je dôležité, že aj o tomto bude v Bratislave reč.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

O kritiku TTIP sa postará slávna Susan George! 

Novembrový COSAC bude azda najprestížnejšou udalosťou slovenského predsedníctva. Konferenciu tradične otvorí premiér predsedníckej krajiny: Robert Fico bude informovať poslancov z celej Európskej únie o stave slovenského predsedníctva. V nasledujúcich paneloch sa bude postupne rozoberať energetická politika EÚ (komisár Maroš Šefčovič a ďalší), migračná politika (minister vnútra Robert Kaliňák a ďalší) a posilnenie úlohy národných parlamentov v EÚ v kontexte britského referenda o vystúpení z EÚ (komisár Frans Timmermans a ďalší).  Vyvrcholením však bude problematika TTIP, ktorá síce bola otvorená aj v minulosti, ale nikdy nie z kritického pohľadu: ak sa o TTIP diskutuje, vždy ide o oslavné prezentácie Európskej komisie či zástupcov veľkého biznisu. V Bratislave to bude inak!

Moje pozvanie prijala Susan George, slávna ľavicová politologička, ktorá patrí medzi ikony alterglobalizmu v celom svete, prijala naše pozvanie. Pozval som ju, aby ponúkla kritický pohľad na TTIP. Niet nikoho povolanejšieho. Už v 90. rokoch bojovala proti multilaterálnej dohode o voľnom obchode MAI, je čestnou predsedníčkou slávneho alterglobalistického združenia ATTAC, dnes je na čele iniciatívy STOP TTIP. Na Slovensko zavíta veľká osobnosť svetovej ľavice, ale nielen to: o TTIP bude hovoriť vzácna zástupkyňa európskej občianskej spoločnosti, akademička, aktivista, radikálna kritička neoliberalizmu. Medzi európskych byrokratov zavanie čerstvý vzduch.

 Keller či George – nuda rozhodne nebude!

Európska komisárka, ktorá má na starosti rokovania o TTIP na veľký COSAC naše pozvanie odmietla, ale nič to: ak Brusel nemá záujem prezentovať svoje pozície, obhajobu TTIP zveríme niekomu inému. Som zástancom vyváženej debaty a na bratislavskom COSACU bude v každej téme rovnováha – vždy niekto proti a vždy niekto za. Tak to bude aj v prípade diskusie o TTIP. Na európskych fórach to nie vždy býva zvykom, ale v Bratislave si budeme ctiť pravidlá slušnej a vyváženej diskusie.

Snažili sme sa vyberať hostí aj podľa iných kľúčov, aby sme zachovali rovnováhu medzi európskymi a národnými inštitúciami, medzi rôznymi straníckymi rodinami, ale aj medzi ženami a mužmi. Verím, že výsledné zloženie hostí bude prezentovať Slovensko ako progresívnu krajinu, v ktorej sa nebránime diskusii a chceme otvárať európske politiky aj z alternatívnych pohľadov. Prípravy nášho predsedníctva vrcholia. Už teraz môžem skonštatovať, že je na čo sa tešiť.

Andrew Moravcsik, americký neoliberál, kedysi napísal, že Európska únia môže fungovať, iba ak bude nudná a nebude ľudí zaujímať, aby elity mohli bezstarostne zavádzať neoliberálne reformy. A EÚ občas, žiaľ, presne takto cynicky funguje. No v Bratislave to nuda nebude. Zaznie kritika neoliberálneho modelu do Jana Kellera či Susan George, zaznejú ďalšie iné výrazné hlasy od slovenských či európskych lídrov. Nech COSAC premení sa na kladivo…

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľuboš Blaha , predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

O Ľuboš Blaha

Poslanec NR SR /SMER-SD/. Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices