sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: European Parliament 2016.

Richard Sulík: Dobrý dôvod to zabaliť

Premiér má bajpas, rehabilitácia potrvá mesiace a predpokladám, že spomedzi mnohých otázok, nad ktorými sa človek ležiaci na nemocničnom lôžku a ktorý už mohol byť na druhom svete, zamýšľa, znie jedna takto nejako: „Sakra, na čo sú mi všetky tie peniaze, keď budem mŕtvy?“ Komentár píše europoslanec Richard Sulík, uverejnený tiež v hnonline.sk.

Nesloboda v konaní
Oficiálne je totiž premiér Robert Fico pomerne chudobný, tak ako sa na správneho sociálneho demokrata patrí. O miliónoch eur, ktoré Matovič zaplatil len na daniach, môže akurát tak snívať. Oficiálne. Neoficiálne vidíme byt v hodnote jeho celoživotných oficiálnych príjmov, luxusné auto, ešte luxusnejšie hodinky a všetky tie ďalšie insígnie, ktoré k správnemu sociálnemu demokratovi karpatského typu patria. A počujeme hlas, ktorý zháňa peniaze vlastnou hlavou či svedkyňu, ktorá hovorí o peniazoch v alobale. Okrem slovenských vyšetrovacích orgánov len slepý nevidí a hluchý nepočuje, že premiér zrejme má skutočné príjmy rádovo vyššie, ako tie oficiálne.

Nemyslím si, že Robert Fico priamo má účty kdesi na Belize na svoje meno. Taký hlúpy nie je, to po prvé a po druhé, takéto veci zabezpečujú oligarchovia. Tí aj majú potom množstvo dôkazov na všeličo, a tak premiér nie je slobodný vo svojom konaní. Nemusí síce poslúchať priame príkazy, ale predsa len sa očakáva, že bude „kooperovať“. Napríklad, že veľkoryso prehliadne 150 korupčných káuz, zametajúceho Kováčika a vyšetrovania jeho kamoša Výboha v susednom Rakúsku.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Príležitosť na odchod
Prvá skvelá príležitosť, ako sa z tohto celého vyvliecť, boli prezidentské voľby. To však nevyšlo, lebo Fica v dvojkolových voľbách porazí aj Raťafák Plachta, či vrece zemiakov. Teraz je druhá príležitosť, i keď bajpas nie je nič príjemné. Aj tak už nemá v politike čo dosiahnuť (lebo dosiahol všetko) a akýsi vnútorný hlas mi hovorí, že biedu trieť nebude on, ani jeho vnúčatá. Rozhovor v denníku Pravda s kardiológom Pálkom môže byť prvá lastovička, že premiér sa pripravuje na odchod z politiky.

Ale aj nemusí. Rovnako však nemusí prísť tretia príležitosť na odchod, a tak prajem premiérovi okrem skorého uzdravenia aj zdravý úsudok. Slovensko to bez neho a 150 korupčných káuz nejako zvládne.

Autor komentáru je Richard Sulík, europoslanec.

AKTUALIZOVANÉ 26.4.2016 o 15:27

Na komentár Richarda Sulíka reaguje z nemocničného lôžka premiér Robert Fico osobne. Prečítať si ho môžete TU :

Premiér Fico europoslancovi Sulíkovi: Aspoň na ARO mi dajte pokoj!

O Richard Sulík

Predseda strany Sloboda a Solidarita, poslanec Európskeho parlamentu vo frakcii ECR.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices