Korcok
Štátny tajomník I. Korčok počas vystúpenia na Národnom konvente o EÚ v Banskej Bystrici. PHOTO: archív MZV.

Ivan Korčok: Predsedníctvo v Rade EÚ bude pre Slovensko predstavovať veľkú prestíž a jedinečnú príležitosť

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ sa dnes (26. apríla) na pôde Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici zúčastnil na workshope Národného konventu o Európskej únii.

Workshop bol zameraný na výzvy slovenského predsedníctva v Rade EÚ. V diskusii I. Korčok načrtol medzinárodnopolitický kontext predsedníctva, ktorý bude charakterizovaný nielen pokračujúcimi konfliktmi v bezprostrednom susedstve Únie či vývojom migračnej krízy, ale aj výsledkom referenda o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ.

Za hlavný barometer úspechu označil schopnosť predsedajúcej krajiny dosiahnuť pokrok v legislatívnom procese a efektívne komunikovať s ostatnými inštitúciami EÚ – najmä s Európskou komisiou a Európskym parlamentom. „Pre úspech predsedníctva je dôležité pochopiť, že sa počas neho na pol roka stávate zástupcom všetkých 28 členských štátov v Rade a vaším cieľom je dosahovanie konsenzu v ich názoroch. Len konsenzus totiž umožní Rade pokročiť pri prerokovávaní jednotlivých legislatívnych návrhov,“ vysvetlil I. Korčok.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Hlavnou ambíciou v domácom prostredí je budovanie spoločného vlastníctva slovenského predsedníctva naprieč verejnosťou. Tejto myšlienke napomáhajú aj podujatia Národného konventu o EÚ, ktoré sa tento rok uskutočňujú aj v regiónoch.

„Historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ bude pre Slovensko predstavovať veľkú prestíž a zároveň jedinečnú príležitosť. Som presvedčený, že skúsenosti a rozhľad, ktoré počas neho nadobudneme, budú v budúcnosti prínosom pre efektívne presadzovanie slovenských záujmov na pôde EÚ,“ konštatoval štátny tajomník na záver podujatia.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices