500-eurovka končí, postupne ju začnú sťahovať z obehu

BRATISLAVA – Mnohí Slováci nikdy nedržali v ruke 500-eurovú bankovku. Ekonómovia o jej zrušení hovorili už dlhšie, Európska centrálna banka už o niekoľko dní, 4. mája rozhodne o tom, akým spôsobom ju stiahnu z obehu.

Informáciu zverejnil nemecký denník Handelsblatt, ECB zatiaľ oficiálne stanovisko neposkytla. Podľa denníka bude na jej stiahnutie existovať viacero spôsobov, bude sa ňou dať platiť ako doteraz a tiež sa bude dať vymeniť v centrálnej banke za nižšie nominálne hodnoty. O zrušení 500 eurovky hovoril medzi prvými šéf londýnskej banky. Podľa neho takáto vysoká bankovka neslúži bežným ľuďom, ale zločincom.

Bankovka je v obehu od roku 2002 a nie je na nej nič špecifické. Obe strany zobrazujú modernú architektúru. Kritické hlasy sa dostali už aj do Frankfurtu, kde sídli banka bánk.

“Európska  centrálna banka zvažuje zrušenie 500-eurovej bankovky. Pracuje sa na tom, ako to čo najlepšie implementovať a odkomunikovať,” povedal prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Osem miliónov

Niekto 500 eur nezarobí ani za mesiac, preto je jej výskyt v Európe výnimočný. Cudzia je Slovákom mladším, starším, pracujúcim v montérkach, či v obleku.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Národná banka Slovenska ich pritom od prijatia eura vytlačila cez 8 miliónov. “Čo predstavuje priemerne jeden a pol kusa na obyvateľa za minulý rok,” tvrdí hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Kriminálnici a kúzelníci

Podľa bývalého šéfa jednej z londýnskych bánk slúži 500-urová bankovka najmä kriminálnikom a daňovým kúzelníkom. “Bankovky s vysokou hodnotou hrajú malú úlohu vo fungovaní legálnej ekonomiky, zato v nelegálnej ekonomike hrajú úlohu kľúčovú. Iróniou je, že zločincom ich poskytujú štáty samotné,“povedal bývalý šéf banky Standard Chartered Peter Sands.

“Banky centrálne takto podporujú čiernu ekonomiku a úniky,” myslí si ekonóm SAV Peter Baláž. Zrušenie bankoviek skorumpované elity a kriminálnikov nezastaví, sťaží im to však život.

 

O red

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices