mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: European Union, Archív MM.

Mikolášik: Útoky na nemocnice a školy porušujú medzinárodné humanitárne právo, stav je alarmujúci

Európska únia definuje ochranu medzinárodného humanitárneho práva ako jeden zo svojich najdôležitejších princípov. Uplatňovanie tzv. usmernení o medzinárodnom humanitárnom práve, ktoré Únia prijala ešte v roku 2005, na úrovni vzťahov so zahraničnými partnermi preukazuje, že súlad s medzinárodnými štandardmi je conditio sine qua non pre akúkoľvek spoluprácu s tretími krajinami a neštátnymi aktérmi založenú na korektnosti a vzájomnej dôvere.

Europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) považuje situáciu v regióne Stredného východu za alarmujúcu. Súčasný stav podľa neho predstavuje hlbokú humanitárnu krízu, s ktorou medzinárodné spoločenstvo dlhodobo zápasí, avšak zatiaľ bez výraznejšieho úspechu. Eskalácia ozbrojených konfliktov v Sýrii či Jemene je pritom často sprevádzaná útokmi na civilné obyvateľstvo, pripravujúc tak o život stovky nevinných detí, žien a mužov, vrátane miestnych, ale aj medzinárodných humanitárnych pracovníkov. Útočníci z radov teroristických organizácií ako Al-Nusra či tzv. Islamský štát sa navyše nezastavia ani pred napadnutím zdravotníckych zariadení a škôl, ktoré sú na základe ustanovení Ženevských dohovorov či Rímskeho štatútu nedotknuteľné, a preto akýkoľvek zásah na ne napĺňa skutkovú podstatu vojnového zločinu. Ako sa však vyjadrila šéfka medzinárodnej organizácie Lekári bez hraníc (Médecins Sans Frontières) Joanne Liu, „abnormálne sa stalo normálnym, neakceptovateľné sa stalo akceptovaným. Neúprosnosť, brutalita a cielené útoky na civilistov sú dominantnými znakmi tejto vojny.“

„Som šokovaný takýmto tvrdým porušovaním medzinárodného práva. Útoky proti civilnému obyvateľstvu, a najmä proti jeho najzraniteľnejšej časti, ako sú deti, ľudia vo vyššom veku a chorí, nie je možné ničím ospravedlniť. Pomoc obetiam a účinné kroky smerujúce k definitívnemu ukončeniu tohto stavu je povinnosťou nás ako členov medzinárodného spoločenstva, pre ktorých medzinárodné humanitárne právo nie sú len vágne pojmy obsiahnuté v medzinárodných dohodách,“ hodnotí Mikolášik. Podľa neho je nutné, aby Únia pomocou nástrojov, ktoré má k dispozícii v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky a prostredníctvom osoby Vysokej predstaviteľky F. Mogherini podnikla konkrétne kroky v záujme zabrániť opakovaniu útokov proti nevinným civilistom.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Europoslanec Mikolášik preto plánuje podporiť uznesenie, ktorého návrh je predmetom rozpravy na tohtotýždňovom plenárnom zasadnutí EP v Bruseli.Mám za to, že musíme obyvateľom konfliktných krajín poskytnúť maximálnu možnú pomoc a ochranu pred utrpením a násilnosťami. Spájať však problematiku dodržiavania práva ozbrojených konfliktov s otázkou prístupu k potratom je absolútne neprijateľné,“ zdôraznil. Poslanec tak reagoval na skutočnosť, že medzi zneniami predmetného uznesenia sa objavilo aj ustanovenie navrhujúce garantovať bezproblémový prístup k potratom pre všetky ženy a dievčatá.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices