benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Postihovanie páchateľov digitálneho násilia musí byť účinnejšie

Rodovo motivované násilie nadobúda v súčasnosti veľké množstvo rôznych podôb a foriem. Snaha Európskej komisie, ale aj členských štátov v súvislosti s ich potláčaním je pritom nepostačujúca. Za stále viac rozmáhajúci sa fenomén možno považovať kybernetické násilie a šikanu.

Jednoznačná reakcia a systematické vymedzenie sa proti obťažovaniu prostredníctvom internetu zatiaľ chýba. „Digitálna komunikácia rozšírila možnosti nenávistných prejavov voči ženám. Pravdepodobnosť, že budú takémuto konaniu vystavené je podľa dostupných štatistík v porovnaní s mužmi až dvojnásobne vyššia,“ upozornila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Spoločenské povedomie o digitálnych formách násilia je pritom podľa nej zatiaľ len „v plienkach.“

„Musíme ho preto zvyšovať. Je to aj o ochrane detí či mladých dospievajúcich dievčat. Jedným z nástrojov sú aj cielené informačné kampane proti sexizmu a rodovým stereotypom šírené prostredníctvom sociálnych sietí, ako aj elektronických médií vo všeobecnosti,“ uviedla europoslankyňa. Postihovanie páchateľov takýchto činov dnes nie je jednoduché. „Tieto formy rodového násilia bohužiaľ prakticky vôbec nie sú zohľadňované v trestnom poriadku. Z hľadiska účinnej prevencie, ako aj pomoci obetiam je preto potrebné, aby sa to čo najskôr zmenilo,“ zdôraznila Monika Flašíková Beňová. Téme sa budú venovať poslanci Európskeho parlamentu v rámci dnešného plenárneho zasadnutia.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices