Radikáli z IS majú finančné problémy, prišli o 800 miliónov dolárov

DAMASK, BAGDAD – Pri náletoch koaličných lietadiel v Sýrii a Iraku boli zničené skrýše, v ktorých radikáli z organizácie Islamský štát ukrývali až 800 miliónov dolárov v hotovosti. V Bagdade to oznámil americký generál Peter Gersten. Táto finančná strata sa podľa neho podieľa na odlive bojovníkov z IS.

Americké lietadlá sa podľa generála opakovane zameriavali na skrýše peňazí. Až 90 percent dezercií bojovníkov IS padá údajne na ťarchu finančných strát, kvôli ktorým tiež slabne záujem nováčikov o vstup do IS.

Najlepšie financovaná skupina

Americké ministerstvo financií v roku 2014, kedy IS vtrhol na sever Iraku, považovalo túto skupinu za „najlepšie financovanú teroristickú organizáciu“.

Gersten je zástupcom veliteľa operácií a tajných akcií proti IS. USA a ich spojenci podnikajú nálety na IS v Iraku a Sýrii od roku 2014. Gersten povedal, že na skrýše peňazí bolo zamerané asi 20 útokov. Hoci generál nevysvetlil, ako sa o týchto miestach americká armáda dozvedela, povedal, že pri nálete na jeden dom v Mosule bolo podľa odhadu zničených 150 miliónov dolárov.

Zdroje peňazí

Presná výška imania IS nie je známa. Hlavným zdrojom peňazí je pre túto organizáciu predaj ropy, výber daní a výkupné. Podľa BBC skupina operovala s rozpočtom dvoch miliárd dolárov a vlani predpovedala prebytok 250 miliónov dolárov.Od tej doby ale prišla o časť územia ktoré do vlaňajška kontrolovala, a pri náletoch bola zničená aj ropné zariadenia.

Americké tajné služby vedia o tom, že IS začína mať finančné problémy, pretože podľa Gerstena už skupina začala predávať automobily, aby získala hotovosť.Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) v januári oznámila, že IS začal na polovicu krátiť žold svojim bojovníkom, čo zdôvodnil „výnimočnými okolnosťami, ktorým čelia“.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Menej nováčikov

„Sme svedkami zmršťovania ich morálky, strácajú platobnú aj bojovú schopnosť,“ povedal Gersten k nálade medzi členmi IS. Niektorí dezertéri vraj boli chytení v ženských prevlekoch alebo sa vydávali za utečencov. Počet nováčikov ochotných pripojiť sa k IS sa znížil na 200 ľudí mesačne, pričom pred rokom sa každý mesiac hlásilo 1 500 až 2 000 nových záujemcov.

Biely dom vo februári tvrdil, že počet bojovníkov IS sa znížil z vlaňajších 31 500 na 25 000. Čiastočne k tomu zrejme prispelo Turecko, ktoré sprísňuje ochranu na hraniciach so Sýriou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices