Od zajtra sa opäť menia ceny roamingu, pozrite si nové ceny

Roamingové poplatky budú už čoskoro minulosťou. Príplatky za hovory a používanie internetu v iných krajinách EÚ sa od zajtra znížia a od 15. júna im odzvoní úplne. Okrem nižších cien roamingu zajtra vstúpia do platnosti i nové pravidlá ohľadne sieťovej neutrality.

Roamingové poplatky sa EÚ snaží znižovať už od roku 2007, no Európsky parlament opakovane žiadal o to, aby sa od nich upustilo úplne. Od zajtra až do 14. júna 2017 pobeží prechodné obdobie, počas ktorého si môžu operátori účtovať za roaming menšie dodatočné sumy. Ak napríklad doma za minútu hovoru platíte 8 centov, táto cena by nemala prekročiť 13 centov v prípade, ak hovor uskutočňujete zo zahraničia. (Viď tabuľku nižšie).

„30. apríl je pre spotrebiteľov dôležitým dňom. Prinesie im až štyrikrát lacnejšie roamingové poplatky za hlasové služby, prenos dát i SMS. Je to posledný krok predtým, ako sa v júni 2017 s roamingom skoncuje úplne“ hodnotí tieto pozitívne zmeny spravodajkyňa Pilar del Castillo Vera (EĽS, Španielsko).

Zrušenie roamingových poplatkov je súčasťou tzv. telekomunikačného balíka, ktorý okrem toho prináša aj prvé celoeurópske pravidlá tákajúce sa sieťovej neutrality a zabezpečuje tak otvorený prístup na internet bez akejkoľvek diskriminácie. Poskytovatelia internetových služieb už nebudú môcť znižovať rýchlosť pripojenia. Aj tieto pravidlá začnú platiť už od zajtra.

Na telekomunikačnom balíku vrátane zrušenia roamingových poplatkov od 15. júna 2017 sa vyjednávači Parlamentu, členských štátov a Komisie dohodli už v júni 2015. V októbri 2015 nové pravidlá odobrilo parlamentné plénum.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Nariadenie stanovuje tieto maximálne maloobchodné roamingové poplatky (v eurách, bez DPH)

 

Teraz Od 30. apríla 2016 do 14. júna 2017 Od 15. júna 2017
Uskutočnený hovor (minúta) 0,19 Domáca sadza + príplatok vy výške max. 0,05 Používanie mobilu v zahraničí vás bude stáť toľko isto ako doma
Poslanie SMS 0,06 Domáca sadza + príplatok vy výške max. 0,02
Megabajt údajov 0,20 Domáca sadza + príplatok vy výške max. 0,05
Prijatie SMS zadarmo
Prijatý hovor (minúta) 0,05 Ceny by nemali prekročiť maximálne priemerné veľkoobchodné terminačné poplatky v mobilnej sieti v rámci celej Únie.*

*Toto bude platiť len dočasne, pokiaľ Komisia nevyrieši zostávajúce otázky.

Terminačný poplatok v mobilnej sieti predstavuje veľkoobchodnú cenu, ktorú účtuje operátor volaného účastníka operátorovi volajúceho.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices