Prezident Trump: Odchod z NATO, zblíženie s Ruskom a nový svetový poriadok

Nemá žiadne skúsenosti v zahraničnej politike, ale už počas kampane pritiahol svetovú pozornosť výrokmi o jadrových zbraniach, mučení a NATO. Magazín Politico sa opýtal niekoľkých odborníkov, ako by Donald Trump ako prezident USA mohol reagovať na veľký teroristický útok podobný útoku z 11. septembra…

Veľký teroristický útok na území USA by bol ranou pre ego prezidenta Trumpa, píše psychologička Martha Stout, autorka knihy The Sociopat Next Door. Vďaka rysom jeho osobnosti, silnému pocitu nadradenosti a dôrazu na neobmedzený úspech, by všetko prežíval ako osobný útok. Jeho zlosť by bola obrovská. Na útoky by okamžite odpovedal náletmi, použitím pozemného vojska alebo mučením pri výsluchoch.

Doma by Trump zastával tvrdú líniu a podľa Jacoba Heibrunna, vydavateľa National Interest, by sa pokúsil umiestniť amerických moslimov do táborov pod dohľadom Ministerstva spravodlivosti. Neboli by to prvé internačné tábory na území USA. Počas Druhej svetovej vojny bolo, z obavy zo špionáže a pomáhania nepriateľovi, do internačných táborov deportovaných viac ako 100.000 japonských Američanov.

Trump by tvrdými krokmi síce rozzúril liberálne a konzervatívne elity, ale získal by obrovskú popularitu medzi obyvateľmi.

A to nie je všetko. Už počas predvolebnej kampane dal Trump najavo, že veľká časť svetového poriadku stanoveného po Druhej svetovej vojne je zastaraná. Tvrdil, že ako americký prezident bude pracovať na vytvorení nového svetového poriadku, založeného na americkej sile a spolupráci s tradičnými americkými protivníkmi, ako je Rusko.

Veľký teroristický útok by mohol urýchliť Trumpovo úsilie o zmenu usporiadania sveta. V záujme poraziť islamských radikálov by pravdepodobne ponúkol Rusku jednotný front a na úkor Saudskej Arábie by sa pokúsil zblížiť s Iránom.

Amerika prezidenta Trumpa by vystúpila z NATO a pripustila sféry vplyvu Ruska vo Východnej Európe“, špekuluje  Heibrunn, „Anglicko, ktoré predtým opustilo EÚ, by sa pripojilo v americko-ruskému spojenectvu…“ Začala by sa éra Donalda Trumpa…

 

Prognózovať budúcnosť je vždy problematické. Najmä ak ide o politiku. Možno by boli činy prezidenta Trumpa iné ako slová kandidáta Trumpa, možno by prezident narazil na odpor ostatných zložiek moci v krajine a možno by bolo všetko úplne inak…

Foto: Matt Johnson

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices