„Levický slad“ sa dostal do európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením

Do európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením pribudol ďalší slovenský produkt.

Dňa 26. apríla 2016 Európska komisia schválila doplnenie registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení o „Levický slad“.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek to uvítal slovami: „Levický slad  je ďalším z radu slovenských výrobkov, ktoré sú medzi európskymi chránenými zemepisnými označeniami. Je dôležité, že kvalitné tradičné slovenské potraviny majú európsku ochranu. V európskom registri je už 11 slovenských produktov, medzi inými Slovenská bryndza, Zázrivský korbáčik či Skalický trdelník. Celoeurópsku ochranu majú aj tradičné zaručené špeciality akými sú napríklad Spišské párky alebo Bratislavský rožok.”

Levický slad”, ako sa uvádza v žiadosti o zápis do zoznamu, je pivovarský jačmenný slad svetlého plzenského typu, určený najmä na výrobu piva. Pripravuje sa z vyšľachtených, certifikovaných odrôd sladovníckeho dvojradového jačmeňa, ktoré sa pestujú vo vymedzenej zemepisnej oblasti. V zrnách jačmeňa sa po namočení a klíčení za primeranej teploty aktivujú a vytvoria špecifické sladové enzýmy schopné štiepiť polysacharidy obsiahnuté v zrnách jačmeňa za vzniku nízko molekulárnych, jednoduchých, vo vode rozpustných sacharidov, ktoré sa dajú kvasinkami skvasiť na etylalkohol.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Levický slad sa takto dostáva na zoznam vyše 1 330 výrobkov, ktorých zemepisné označenie alebo označenie pôvodu je pod ochranou EÚ.

Medzi chránené zemepisné označenia, ktoré boli zaregistrované v prospech SR patria Klenovecký syrec, Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Tekovský salámový syr, Skalický trdelník a Žitavská paprika.

Celoeurópsku právnu ochranu požívajú aj tradičné zaručené špeciality, akými sú napríklad Bratislavský rožok, Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, Špekáčiky, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices