Každý druhý Slovák. Toľkí sú spokojní so svojim pracovným životom.

Sviatok práce. Na Slovensku štátny sviatok, ktorý pripadá na prvý májový deň. Dobre ho však poznajú aj za hranicami našej krajiny. Kým vo viacerých európskych štátoch ho oslavujú spolu s nami, mimo starého kontinentu sa zvyčajne spája s inými dátumami. Jeho podstatou je snaha o to, aby si zamestnávatelia uvedomili hodnotu svojich zamestnancov. Zároveň sa tento deň zvykne spájať s aktivitami rôznych skupín po celom svete, ktoré sa usilujú o zlepšenie pracovných podmienok. V tejto súvislosti sme sa preto pozreli na to, ako sú so svojim pracovným životom spokojní Slováci a aký vývoj v tejto oblasti očakávajú počas najbližších mesiacov. A ako sú na tom pracujúci z ostatných krajín EÚ? V nasledujúcom texte sme vychádzali z údajov Standard Eurobarometra 84, ktorý zverejnila Európska komisia.

Záznam na celú obrazovku 29. 4. 2016 92655.bmpPráca predstavuje pre drvivú väčšinu z nás základný zdroj príjmu, preto pracovný kolotoč veľmi dobre poznáme. Nakoľko v nej trávime veľa času je ideálnou kombináciou, ak nás aj baví a napĺňa. Na zamestnancov sa kladú čoraz väčšie nároky, pričom ich ohodnotenie vo veľa prípadoch nespĺňa predstavy. V práci tak mnohí trávia stále viac času, na úkor súkromného života, bez toho, aby sa cítili patrične docenení. Predchádzajúce riadky sú len všeobecnými tvrdeniami, no výsledky Eurobarometra ukazujú, že viacero Slovákov by sa v nich pravdepodobne nemalo problém nájsť. „Len o niečo viac ako polovica [54 %] našincov považuje svoju súčasnú pracovnú situáciu za dobrú. To je mierne horší výsledok, než bol priemer EÚ 28, v rámci ktorého označilo svoju súčasnú pracovnú situáciu za dobrú 58 % Európanov. Naopak, každý štvrtý Slovák ju označil za zlú a zhruba pätina ju nevie posúdiť,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Nie je žiadnou novinkou, že severské krajiny sú krajinami s vysokým životným štandardom, s vysokými platmi, aj keď samozrejme aj s vyššou cenovou hladinou. Nikoho asi preto neprekvapí, že aj v tomto prípade sa umiestnili na čele nášho rebríčka. So svojou súčasnou pracovnou situáciou je totiž spokojných až zhruba osem z desiatich Švédov a Dánov. Slováci to však za pracovným uspokojením nemajú ďaleko. Svoju pracovnú situáciu totiž označilo za dobrú až 72 % Rakúšanov, ktorí v rebríčku obsadili závideniahodné štvrté miesto.   

Viac..  Eurokomisárka Helena Dalliová: Rovnosť žien a mužov pri volebnej urne

Naopak, najmenej spokojní sú v Grécku, kde svoju súčasnú pracovnú situáciu označil za zlú až každý druhý opýtaný. Negatívne odpovede prevládali v južnejších krajinách Európy, medzi inými takto reagovali napríklad aj zhruba 4 z 10 Talianov či Chorvátov. Z našich susedov z V4 svoju situáciu ohodnotili, takmer identicky ako Slováci, aj Česi. Poliaci sú o niečo spokojnejší ako my, a naopak, Maďari sa umiestnili až na konci rebríčka.

Čo sa týka vyhliadok do budúcna, Slováci veľkým optimizmom v čase prieskumu neoplývali. Zlepšenie svojej pracovnej situácie totiž očakávala len pätina z nich. Viac ako polovica neočakáva žiadne zmeny a len desatina túto otázku nevedela posúdiť. Ani v tomto prípade veľmi neodskakujeme od európskeho priemeru, ktorý bol len mierne vyšší.

Miernym paradoxom je fakt, že napriek vysokej spokojnosti Švédov so svojou pracovnou situáciou, až štvrtina očakáva aj počas nasledujúcich dvanástich mesiacov zlepšenie. Najväčšími optimistami sú ale v Írsku, kde kladný vývoj očakáva až tretina opýtaných. Opačný prípad nastal v Grécku, kde v zlepšenie verí ani nie desatina Grékov, ale zhoršenie očakáva až tretina. Pozitívom je, že len v 7 krajinách EÚ očakáva negatívny vývoj pracovnej situácie viac ako 10 % opýtaných.          

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices