Maroš Šefčovič: S americkými partnermi si uvedomujeme naše záväzky voči budúcim generáciám a našej planéte

Na trojdňovú návštevu Spojených štátov amerických priletel podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Cieľom jeho návštevy je zúčastniť sa na 7. zasadnutí Rady pre energetiku medzi EÚ a USA.

„Vo Washingtone budeme rokovať v prvom rade o globálnej energetickej bezpečnosti a trans-atlantickej energetickej spolupráci. Tak, ako je pre nás rok 2016 rozhodujúcim rokom pre predloženie väčšiny legislatívnych návrhov, ktorými chceme položiť základy Energetickej únie, tak aj v Spojených štátoch je rok 2016 náročným rokom – prípravy voľby budúceho prezidenta. Spojené štáty sú našim dlhodobým strategickým partnerom, s ktorým máme rovnaké ciele – aby energetická bezpečnosť bola postavená na spoľahlivej, cenovo dostupnej, diverzifikovanej, ale aj efektívnej energii. V danom smere vítam prvé dodávky skvapalneného plynu zo Spojených štátov, ktoré dorazili do Portugalska minulý týždeň a verím, že v blízkej budúcnosti sa objem týchto dodávok zvýši aj v dôsledku úspešných obchodných rokovaní. S americkými partnermi si rovnako uvedomujeme naše záväzky voči budúcim generáciám a našej planéte, aby sme čo najskôr ratifikovali nedávno podpísanú Parížsku dohodu o klimatických zmenách.“.

Okrem toho sa podpredseda Šefčovič stretne s ministrom energetiky Ernestom Monizom, so štátnou tajomníčkou ministerstva zahraničných vecí pre ekonomický rast, energetiku a životné prostredie Catherine Novelliovou a štátnou tajomníčkou ministerstva obchodu pre oceány a atmosféru Kathryn Sullivanovou. Tiež vystúpi na konferencii zameranej na kroky po podpise Parížskej klimatickej dohody „Going Green“ a zúčastní sa na stretnutí German Marshall Fund.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Rada pre energetiku medzi EÚ a USA je najvyšším spoločným orgánom Európskej únie a Spojených štátov amerických, ktorého zasadnutia sa konajú každoročne striedavo v Bruseli a vo Washingtone. Rada pre energetiku sa zaoberá prioritami oboch spoločenstiev v oblasti energetiky, globálnych energetických trhov, podporuje spoluprácu v oblasti politiky a regulácie efektívnej a trvalo-udržateľnej energie, zaoberá sa otázkami spoločného výskumu a rozvoja čistých moderných technológií a energetickej efektívnosti.

Rokovania za EÚ okrem podpredsedu Šefčoviča, vedie podpredsedníčka Európskej komisie a zároveň vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné záležitosti a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini a za Spojené štáty minister zahraničných vecí John Kerry.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices