Rada EÚ sa dohodla na pozícii k programu pre štrukturálne reformy

Výbor stálych predstaviteľov (Coreper) sa v mene Rady dohodol na svojej rokovacej pozícii k navrhovanému nariadeniu o zriadení programu pre štrukturálne reformy, ktorého cieľom je pomôcť členským štátom pri realizácii reforiem.

Program sa zriaďuje na obdobie od 1. januára 2017 do 31. decembra 2020 s vyčlenenými finančnými prostriedkami vo výške 142,8 mil. EUR.

Coreper požiadal holandské predsedníctvo, aby začalo rokovať s Európskym parlamentom.

Ciele

Cieľom programu je prispieť k inštitucionálnym, administratívnym a štrukturálnym reformám v členských štátoch, aby sa zvýšila konkurencieschopnosť, produktivita, zintenzívnil sa rast, tvorba pracovných miest, prehĺbila súdržnosť a podporili investície – predovšetkým v kontexte procesov správy hospodárskych záležitostí, a to aj prostredníctvom pomoci v záujme účinného a efektívneho využívania fondov EÚ. V rámci programu sa budú financovať opatrenia a činnosti s európskou pridanou hodnotou.

Financovanie

Členské štáty majú predkladať žiadosti o finančnú podporu do 31. októbra každého kalendárneho roka. Finančné zdroje dostupné v rámci programu sa presunú z iných programov technickej pomoci na základe nariadenia o spoločných ustanoveniach pre štrukturálne fondy a Fond pre rozvoj vidieka.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Monitorovanie a realizácia

Program bude na základe najlepších postupov realizovať Komisia s technickou pomocou zo strany Cypru a Grécka. Komisia bude tiež monitorovať realizáciu opatrení, ktoré sa financujú z programu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices