Cena Karola Velkeho 2016
Víťazi Ceny Karola Veľkého. PHOTO: © European Union- EP.

Toto sú víťazi ceny Karola Veľkého pre mládež 2016!

V stredu 3. mája večer bola v nemeckom Aachene slávnostne odovzdaná Cena Karola Veľkého pre mládež. Prvé miesto získal taliansky projekt na integrovanie utečencov InteGREAT, druhú miesto tabletová hra Searching for Charlemagne z Grécka a na treťom mieste sa umiestnil britský projekt Young European Council pre mladých, ktorým leží na srdci osud Európy. Cenu každoročne udeľuje Európsky parlament spoločne s mestom Aachen projektom, ktoré podporujú porozumenie medzi ľuďmi z rôznych krajín EÚ.

Európska cena Karola Veľkého pre mládež má za cieľ podporovať rozvoj európskeho povedomia medzi mladými ľuďmi a ich účasť na projektoch európskej integrácie. Udeľuje sa projektom mladých ľudí, ktoré podporujú vzájomné porozumenie, posilňujú rozvoj spoločného povedomia o európskej identite a ponúkajú praktické príklady spolužitia Európanov ako jednotného spoločenstva.

Pozvánku na slávnostné odovzdávanie ceny dostali zástupcovia všetkých 28 národných projektov. Všetci z nich dostali diplom a medailu a tri víťazné tímy okrem toho získali peňažné ceny v hodnote 5000, 3000 a 2000 eur.

Tohtoroční víťazi

Na prvom mieste sa tento rok umiestnil projekt InteGREAT od talianskej pobočky študentskej organizácie AIESEC. Jeho cieľom je mobilizovať mladých ľudí z celej Európy v záujme integrácie utečencov. Spája tak dobrovoľníkov z viacerých krajín, miestne mimovládne organizácie a komunity a jeho súčasťou sú workshopy, voľnočasové aktivity , semináre a iné podujatia.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Druhé miesto získali mladí grécki študenti, ktorý vytvorili vedomostnú hru hru pre tablety Searching for Charlemagne. Už Karol Veľký sa počas svojho života pokúšal o zjednotenie Európy, tá však za jeho čias nebola taká multikultúrna ako dnes.

Tretiu cenu si prevzali tvorcovia projektu Young European Council. Je to v podstate medzinárodná konferencia, ktorá sa koná každý rok a spája mladých ľudí, ktorým leží na srdci budúcnosť Európy. Jej cieľom je poskytovať hodnotné podnety pre rozhodovanie na úrovni EÚ. Naposledy sa konala v dňoch 15-19. novembra 2015 v Bruseli a odvíjala sa okolo troch tém: migrácia a vnútorné veci, energetická únia a klíma a vzdelávanie a zamestnanosť.

Zo Slovenska sa do finále Ceny Karola Veľkého dostal projekt Visegrad Film Forum.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices