L.Blaha
Ľuboš Blaha. PHOTO: Redakcia/ĽB.

Ľuboš Blaha: Kvóty a pokuty – cui bono?

Európska komisia prišla s návrhom reformy azylového systému, ktorý predpokladá povinné kvóty na utečencov pod hrozbou mastnej pokuty. Inými slovami, podľa komisie treba utečencov prerozdeľovať ako vrecia so zemiakmi. A ak sa nejaký štát vzoprie, bude platiť 250 tisíc EUR. Lebo povinné kvóty sú vraj solidarita. A nesolidárni budú cvakať!

John Rambo v akcii

Priznajme si, že Európska komisia v tomto prípade nie je práve inovatívna. Vyhodíte jej návrh s kvótami dverami a ona sa vráti oknom. Vyhodíte ju oknom a vráti sa cez komín. Čo na tom, že kvóty v praxi nefungujú? Čo na tom, že utečenci chcú ísť aj tak do bohatých, západných štátov? Čo na tom, že Stredná Európa tvrdo protestuje? Európsku úniu to nezaujíma a svoj návrh presadzuje hlava-nehlava.

Je škoda, že Európska komisia, ktorá politicky citlivejšie návrhy väčšinou predkladá po konzultácii s členskými štátmi, sa v prípade kvót proste zaťala a princíp konsenzu nahradila valcom. Dosť bolo diplomacie, dosť bolo kompromisov, Brusel sa hrá na Johna Ramba. bvb v zasa raz nechcú pochopiť, ako funguje európska demokracia a medzinárodná politika.

Tak teda rovnomerne rozložme všetky bremená!

Ale dobre, zoberme do dôsledkov všetky tie reči o solidarite v EÚ, o ktoré sa opiera EK pri svojom návrhu kvót. Vraj bremeno migrácie treba rozložiť medzi členské štáty rovnomerne. No dobre, ale prečo skončiť pri migrácii? Poďme si prerozdeľovať všetky bremená – a konečne naplno! Hádam by ste bremená neobmedzili len na migráciu, veď to by bolo účelové a nekonzistentné!

Čo tak začať bremenom nízkych platov, ktoré zarábajú Stredoeurópania v porovnaní so Západoeurópanmi. Nech teda Západniari platia ťažké pokuty, aby nám vykompenzovali naše bremeno! Veď solidarita, nie? A čo tak pokračovať bremenom nižších sociálnych benefitov, ktoré nedosahujú zďaleka úroveň západných štátov, pretože naše štáty sú štrukturálne znevýhodnené, historicky zaťažené a ekonomicky chudobnejšie. Nuž tak nech teda západné štáty platia – áno, áno, prerozdeľujme toto bremeno! A konečne v plnom rozsahu! Nieže omrvinkami zo štrukturálnych fondov, ale radikálnym prerozdelením bohatstva v Európe! Veď nám ide o solidaritu! Či to už odrazu nie?!

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Fašisti môžu otvárať šampanské

Vážne nerozumiem, čo svojou tvrdohlavosťou komisia sleduje, ale jej návrh s kvótami nemá v Európe podporu – odmietame ho nielen na Slovensku, nielen v Strednej Európe, ale odmietajú ho aj v mnohých ďalších členských štátoch.

Podporu má iba v Európskom parlamente a Európskej komisii, ktoré sa v Európe v migračnej kríze dostávajú do čoraz väčšej izolácie. Návrh s povinnými kvótami je odtrhnutý od reality, je arogantný, je neférový. A jediní, komu politicky takýto návrh vyhovuje, sú pravicoví extrémisti: tí dnes otvárajú šampanské, lebo takéto návrhy iba posilňujú euroskepsu, nacionalizmus a xenofóbiu u ľudí. To je na tom to najdesivejšie.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľuboš Blaha, predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

O Ľuboš Blaha

Poslanec NR SR /SMER-SD/. Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices