Monika Smolková. PHOTO: © European Union 2013 - EP
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP

Monika Smolková: Európska komisia je v strese, nevie zvládnuť migračnú krízu

BRATISLAVA/BRUSEL – Slovenská vláda razantne odmieta platiť za neprijatých migrantov. Lenže eurokomisári Vyšehradskej štvorky, ktorá vyjadrila svoje nie utečencom i kvótam, v Bruseli mlčia.
Proti pokute vo výške 250 000 eur za každého neprijatého azylanta sa vo štvrtok postavili aj poslanci v parlamente. Tí dokonca hovoria o tom, že Európska komisia je úplne odtrhnutá od reality.

„Európska komisia neuveriteľne prestrelila,“ myslí si poslankyňa Veronika Remišová.

„Mám trošku problém porozumieť, prečo Komisia prišla s týmto návrhom,“ priznal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Je to nie solidarita, ale je to priama cesta na ohrozenie alebo na ukončenie európskeho projektu,“ domnieva sa poslanec Jozef Viskupič.

Zhoda v otázke migrantov

Opozícia s koalíciou sa v otázke migračnej krízy zhoduje. V Bruseli to ale tak nevyzerá. Česká eurokomisárka Věra Jourová upozorňuje, že predstavitelia Vyšehradskej štvorky v belgickej metropole mlčia.

„Nehovorili o tom všetci komisári. Alebo tam neboli, alebo sa nevyjadrovali,“ odpovedala eurokomisárka pre denník iDnes.cz na otázku, či mali aj iní eurokomisári výhrady ako ona.

Eurosposlankyňa Smolková: Európska komisia je v strese

„Každý z nás denne prijíma rôzne rozhodnutia, ale z praxe vieme, že najhoršie rozhodnutia sa prijímajú keď sme v strese, keď „nám horí za pätami“. Návrh Komisie udeľovať pokuty za neprijatie migrantov svedčí o tom, že Komisia je v strese, nevie zvládnuť migračnú krízu, nedarí sa uplatňovať ani tie nariadenia, ktoré boli doteraz prijaté, preto zúfalo sa snaží prísť s niečím novým. Celá migračná kríza je zo strany Komisie nezvládnutá od úplného začiatku, je nekoncepčná a nedáva záruky toho, že pri príchode ďalších utečencov sa nám nerozpadne Schengen. Politika Komisie na riešenie migračnej krízy ešte viac posilní proti-európske strany v jednotlivých členských štátoch,“ hovorí europoslankyňa Monika Smolková.
„Európska komisia o tomto návrhu rozhodovala v stredu, prebehla o tom diskusia, následne bol tento návrh prijatý konsenzom,“ ozrejmil hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Neprítomný Šefčovič

Eurokomisár zo Slovenska, ktoré je absolútne proti azylovej politike Bruseli, sa rokovaní nezúčastnil. Maroš Šefčovič je totiž na zahraničnej ceste v OSN.

„Komisár ale nemôže zastupovať národné záujmy štátu, ktorý ho nominoval. To nie je jeho povinnosťou, to nie je ani možnosťou člena Komisie,“ vysvetlil hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. O návrhu bude hlasovať Rada a Európsky parlament. Kým sa tak stane, ubehne ešte niekoľko mesiacov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices