Štefanec a Škripek spoločne za zachovanie Jahodnej

Europoslanci Ivan Štefanec a Branislav Škripek sa stretli  v Košiciach s občianskymi aktivistami a zástupcami Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (ZO SZOPK) Košice 2013. Informovali sa o problémoch súvisiacich s pretrvávajúcimi snahami o  ťažbu  a spracovanie uránu v košickej rekreačnej oblasti Jahodná.

Aktivisti v prvom rade oboch poslancov  upozornili na obnovené konanie o určení nového prieskumného územia na Jahodnej. V praxi to znamená, že pri ťažbe iných nerastných surovín môžu uniknúť do prostredia radioaktívne látky z ložísk uránu. Ďalej Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR neprizvalo dotknuté obce na rokovanie, aj keď sa táto téma bytostne dotýka ich obyvateľov.  Ministerstvo hospodárstva (MH) SR dokonca nemá ochotu zrušiť Memorandum o porozumení a spolupráci s uránovou firmou z roku 2012. Nepomohli ani petície a protesty občanov. Zástupca signatárov petície Igor Jacák povedal: „Verím, že za väčšinu Košičanov môžem prehlásiť, že by sme boli vďační, keby sa v rekreačnej oblasti Jahodná, v mieste uránového ložiska neotváral žiaden nový geologický prieskum. Sme presvedčení, že  by neskôr prirodzene smeroval k snahám o ťažbu radioaktívneho uránu. My si však prajeme zachovať túto oblasť ekologicky čistú aj pre budúce generácie.” Igor Jacák zdôraznil, že za dôležité považujú zrušiť spomínané memorandum. 

Europoslanci Ivan Štefanec (KDH) a Branislav Škripek (OĽaNO) prisľúbili pomoc. Ivan Štefanec zareagoval: „Na pôde Európskeho parlamentu vždy presadzujem záujmy občanov. Každý obyvateľ Európskej únie má právo žiť v bezpečnom a zdravom prostredí a možná ťažba uránu pri Košiciach toto právo porušuje. V tak dôležitej veci je kľúčové vyvíjať celospoločenský tlak, preto sa plánujem stretnúť aj s ministrom životného prostredia. Verím, že spoločným úsilím občanov, aktivistov a zodpovedných politikov sa nám podarí Košice a celé východné Slovensko ochrániť.” Pripomenul tiež svoj legislatívny návrh na úplný zákaz ťažby uránu, ktorý predkladal v máji 2014. Avšak vládni poslanci  NR SR ho v hlasovaní  zamietli.

Viac..  Euro 7: Parlament prijme opatrenia na zníženie emisií z cestnej dopravy

Angažovaní občania tiež poukázali  na blokovanie snáh samospráv zakomponovať záväzný zákaz ťažby uránu do svojich územných plánov zo strany banských úradov a ministerstva hospodárstva. Predseda ZO SZOPK Ladislav Rovinský sa k tomuto bodu vyjadril:  „V zmysle demokratických princípov EU občania majú mať možnosť v územných plánoch obce a regiónu ovplyvňovať funkčné a priestorové využitie ich domovského územia.”

Branislav Škripek (OĽaNO) k tomu dodáva: „Sme svedkami toho, že firmy  ruka v ruke so štátnou správou nehája záujmy občanov, ale hľadia len na svoj profit. Čo považujem za absurdné.” Vyzdvihol tiež zápal občanov, ktorí sa nevzdávajú a bojujú za zachovanie životného prostredia. Úradníci ako aj ťažobné spoločnosti by sa mali poučiť z Černobyľa. Len pred niekoľkými dňami sme si pripomenuli tridsať rokov od výbuchu jadrovej elektrárne a dodnes sa obyvatelia ako aj životné prostredie musia potýkať s následkami,” povedal Branislav Škripek.

Na záver ešte diskutovali o liste, ktorý by mal EP odoslať SR na základe petície občanov, ktorou sa prednedávnom zaoberal Výbor EP  pre petície.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices