Eurobarometer: 71% Európanov považuje zverejňovanie osobných údajov na webe za súčasť života

Posledný prieskum Eurobarometra ukázal, že 89 % Európanov tvrdí, že je dôležité, aby boli práva na ochranu údajov rovnaké v celej EÚ. V tomto prípade nie je dôležité ani miesto, kde sa spracovávajú.

Veľká väčšina ľudí z prieskumu, teda až 71 % hovorí o tom, že poskytovanie osobných údajov sa stáva stále častejšou súčasťou života a súhlasí s týmto poskytovaním, no 57 % ľudí má s poskytovaním osobných údajov na internete problém.

V roku 1995 vznikol zákon o ochrane osobných údajov v EÚ. Internet vtedy využívalo ani nie jedno percento obyvateľov. Súčasná situácia je ale odlišná. Iba 15 % Europánov verí, že má plnú kontrolu nad svojimi údajmi.  Naopak, 31 % ľudí tvrdí, že nemá takmer žiadnu kontrolu. Nové pravidlá o ochrane údajov poskytujú užívateľom nové práva. Jedným z nich je, že sa osobné údaje budú môcť využívať iba s jasným súhlasom, rovnako ako sa na základe žiadosti budú musieť vymazať.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices