Záborská na post šéfa KDH kandidovať nebude, predstavila vlastnú kandidátku

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie po marcových voľbách historicky prvýkrát vypadlo z parlamentu. Stále vedenie odstúpilo a nové si budú voliť 11. júna. Už je známa oficiálne kandidátka na šéfku hnutia, no do snemu zrejme pribudnú aj ďalšie mená.

Počas volebnej noci sa v centrále hnutia rozmohlo obrovské sklamanie. Kresťanská demokracia vypadla z národnej rady. Lídri zobrali zodpovednosť na seba. „Vzdám sa postu predsedu hnutia,“ povedal už teraz bývalý predseda KDH Ján Figeľ. „Uvedomujeme si, že sme pochybili a ospravedlňujeme sa voličom za to, že ich hlas prepadol,“ dodal podpredseda hnutia Miloš Moravčík.

Personálne zmeny

Po Figeľovej abdikácii vedie hnutie podpredseda Pavol Zajac. On za nového šéfa na sneme v Ružomberku ale kandidovať nebude. Hovorí ale, že KDH musí zareagovať aj personálne. „Len pri takejto poctivej sebareflexii sme schopní znova KDH nakopnúť, urobiť nový reštart,“ vysvetľuje Zajac.

Porubcová ako šéfka

Kandidovať nebude ani jedna z najväčších autorít strany europoslankyňa Anna Záborská. Tá sa rozhodla podporiť riaditeľku gymnázia v Prievidzi Eleonóru Porubcovú. Tá je prvou oficiálnou kandidátkou na predsedníčku.

„Stratili sme dôveru ľudí, pretože sme prestali vnímať ich reálne problémy a neriešili sme to, čo od nás očakávali. Navyše elity v KDH podľahli vlastnej neomylnosti,“ ozrejmuje Porubcová.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Čaká sa na Hlinu

Pôvodne chcel kandidovať aj primátor Levoče Milan Majerský. Svoj zámer si ale rozmyslel. Čoskoro svoju kandidatúru ale zrejme oznámi exposlanec Alojz Hlina. „Ak jeho berieme ako potenciálneho, tak s pani Porubcovou sú dvaja,“ hovorí europoslankyňa Anna Záborská.

„KDH je dnes naozaj v zlej situácii, ale nikdy nie je tak celkom na kolenách, aby nemalo na to, aby sa znovu pozviechalo,“ konštatuje Porubcová. KDH patrí k politickým stranám s najpočetnejšou členskou základňou. Po celom Slovensku je ich vyše 11 tisíc.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

29. marca 2004 sa Slovenská republika stala členskou krajinou NATO. O mesiac neskôr sme sa stali …

Consent choices