Pier Antonio Panzeri o Líbyi: Čím skôr bude EÚ konať, tým lepšie pre všetkých

Politická nestabilita, terorizmus a kriminálne siete, ktoré sa priživujú na migrantoch sú len niekoľkými príkladmi problémov, ktorým táto severoafrická krajina v súčasnosti čelí. O nich a o tom, ako sa Líbye dotkne dohoda s Tureckom hovorí predseda delegácie EP pre krajiny Maghrebu Pierom Antoniom Panzerim (S&D, Taliansko.)

Už viac ako štyri mesiace uplynuli odvtedy, čo súperiace frakcie v Líbyi podpísali dohodu o vytvorení vlády národnej jednoty. Ako hodnotíte súčasnú situáciu v krajine a aký má podľa vás dopad na jej susedov?

 Situácia v Líbyi je stále veľmi zložitá a neistá. Implementácia spomínanej dohody napredovala len veľmi pomaly. Na dosiahnutie cieľov, ktoré stanovuje, je potrebná medzinárodná podpora, inak sa nevyhneme možnej a nebezpečnej eskalácii.

 V apríli minulého roku sa v Stredozemnom mori utopilo 800 ľudí, keď sa pokúšali doplaviť do EÚ z Tripoli. Myslíte si, že dohoda s Tureckom povedie k tomu, že migranti aj pašeráci sa budú chcieť dostať do Európy cez Líbyu? Táto cesta je dlhšia a nebezpečnejšia ako cesta cez Turecko. Čo tu môže EÚ urobiť?

Dohoda s Tureckom sa Líbye určite dotkne. Keď zatvoríme cestu cez Balkán, migrácia bude pokračovať cez Líbyu. Toto bude hlavný problém, ktorému budeme musieť čeliť, keďže bude mať dopad na migráciu aj na hrozbu terorizmu.

 EÚ by mala konať a pokúsiť sa o stabilizáciu krajín, ktoré s Líbyou susedia, mám na mysli predovšetkým Niger a Mali. A čím skôr tak urobí, tým lepšie to bude pre všetkých.

 Po porážkach v Sýrii sa Islamský štát začína rozťahovať v Líbyi. Ako jej môže v boji proti nemu pomôcť EÚ?

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Islamský štát využil chaos v Líbyi a jeho prítomnosť je teraz dostatočne silná na to, aby mohol destabilizovať tamojšiu politickú situáciu.

Potrebujeme konať na viacerých frontoch. No v prvom rade musíme konať na medzinárodnej úrovni a Európa by tu mala koordinovať úsilie na odstránenie samotných koreňov konfliktu.

V Líbyi aj Sýrii sme svedkami zástupnej vojny. A preto potrebujeme riešiť krajiny, ktoré, aj keď neoficiálne, tento konflikt podnecujú. Mám tým na mysli Katar, Saudskú Arábiu, Egypt a Turecko. Majú rozdielne ciele a záujmy, čo spôsobuje problémy, ktoré dnes v Líbyi máme.

Okre toho musíme začať potlačiť propagandu Islamského štátu a to prostredníctvom sociálnych sietí. Takisto by sme mali posilniť logistické kapacity líbyjskej vlády a súčasne pomôcť jednotkám, ktoré sú s ňou spojené.

Európa musí mať spoločný účel a jednotný pohľad na to, ako vyriešiť tento konflikt. Ak sa nám to nepodarí, Líbyu ovládnu sily, ktorým ide o jej destabilizáciu a ktoré chcú problémy aj pre EÚ. Ak budeme toto ignorovať, EÚ to prinesie dva hlavné problémy: imigráciu a terorizmus. A opakujem: čím skôr budeme konať, tým lepšie pre všetkých.

O dac

Odporúčame pozrieť

vlajka

Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu, ktorú vo štvrtok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) …

Consent choices