Takmer polovica voličov chce hlasovať o zotrvaní v EÚ

EURÓPA – Takmer polovica voličov v ôsmich členských krajinách Európskej únie chce mať rovnakú možnosť hlasovať o zotrvanie v tomto zoskupení, akú budú mať v júni Briti. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z výsledkov prieskumu spoločnosti Ipsos-MORI.

Hlasovanie o zotrvaní v EÚ podľa prieskumu požaduje 45 percent z viac ako 6 000 ľudí opýtaných v Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku, Španielsku a Švédsku. Pre odchod z EÚ by sa potom vyslovila tretina respondentov.

 Z EÚ chcú odísť Taliani

Najväčšiu podporu by vystúpenie z EÚ podľa prieskumu získalo v Taliansku, kde by pre neho hlasovalo 48 percent respondentov. Najmenšiu podporu by takýto krok mal naopak v Poľsku, kde by získal len 22 percent hlasov.

Prieskum tiež ukázal, že 49 percent respondentov predpokladá, že Briti v júnovom referende odchod z EÚ schvália. V samotnej Británii pritom s takýmto výsledkom počíta iba 35 percent respondentov.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Negatívne dopady takzvaného brexitu na ekonomiku EÚ očakáva 51 percent respondentov, zatiaľ čo len 36 percent sa domnieva, že by tento krok poškodil Británii, napísala agentúra Reuters.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices