USA, Kanada a Brunej neuplatňujú princíp reciprocity v oblasti víz

Európska komisia vydala oznámenie o súčasnom stave a ďalších postupoch v oblasti vzájomnosti víz s krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ. Zatiaľ čo s Japonsko bola dosiahnutá úplná reciprocita už v decembri 2015, USA, Kanada a Brunej naďalej uplatňujú vízovú povinnosť pre občanov niektorých členských krajín.

Zrušenie vízovej povinnosti je princípom spoločnej vízovej politiky EÚ. Európsky parlament a Rada prijali pravidlo, na základe ktorého by mali tretie krajiny uplatniť reciprocitu v oblasti víz pre občanov EÚ. V prípade, že sa tak nestane do 24 mesiacov, môže to byť dôvod na pozastavenie alebo zrušenie bezvízovej povinnosti aj zo strany Únie.

Pre USA, Kanadu a Brunej už uplynula lehota 24 mesiacov, a preto Komisia vyzvala na urýchlené rokovania s cieľom zaujať čo najvhodnejšie stanovisko. Rozhodnutie by totiž malo zohľadniť aj dôsledky prípadného pozastavenia vzhľadom na vonkajšie vzťahy EÚ a členských štátov s týmito krajinami.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Kanada stále uplatňuje vízovú povinnosť pre občanov Bulharska a Rumunska. USA pre občanov Bulharska, Chorvátska, Cypru, Poľska a Rumunska a Brunej pre občanov Chorvátska.

O vik

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices