monika benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Povinnosťou politikov a inštitúcií je ochraňovať zamestnancov a ich pracovné miesta pred ekonomickou inváziou z Číny

Neustále sa zvyšujúci nárast lacných a menej kvalitných tovarov z južnej a juhovýchodnej Ázie najmä v oblasti oceliarskeho priemyslu spôsobuje značné ekonomické straty nielen európskym výrobcom ale hlavne alarmujúce znižovanie pracovných miest.

Povinnosťou Európskej únie (EÚ)a jej politických predstaviteľov v prvom rade ochrana svojich občanov a to aj pred ekonomickými nevýhodami súčasnej globalizácie. „Musím jednoznačne odmietnuť dovoz lacných a nekvalitných hutníckych tovarov z Číny. Akékoľvek neriešenie problému ohrozuje zamestnanosť v regiónoch a tým aj sociálne práva našich občanov.“ Uviedla poslankyňa európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová.

Oceliarsky priemysel patrí medzi kľúčových zamestnávateľov v oblasti ťažkého priemyslu tak na Slovensku, ako aj v celej EÚ. „Podporujem protestné zhromaždenia aj slovenských oceliarov, najmä ich zásadné pripomienky k legislatíve v oblastí dovozných ciel. Ide o jedinečnú situáciu, kedy sa spájajú ciele zamestnancov tohto odvetvia a ich odborových združení so záujmami zamestnávateľov.“ pripomenula poslankyňa európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

„Hlavnou úlohou Európskych inštitúcií v súčasnosti je aktívne zasiahnutie a obmedzenie dovozu lacných tovarov tak, aby tým nedochádzalo k ďalšiemu ohrozovaniu zamestnancov, pracovných miest a sociálnej ochrany a stability v členských štátoch Únie,“ zdôraznila. Je preto nevyhnutné prísť s ďalšími opatreniami proti dumpingovým cenám, neférovému správaniu a praktikám mimoeurópskych producentov ocele. „Vyzývam preto všetky zúčastnené strany a najmä poslancov EP aby dôsledne podporovali hodnoty v oblasti zamestnanosti a sociálnej politiky, na ktorých stojí EÚ a zabránili postupnému kolonizovaniu spoločného trhu ázijským dumpingom,“ uzavrela europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices